MDF: Vállalni kell még az egységbontás buta vádját is

2003.05.07. 19:45
Ismét kritizálta a Fidesz jobboldalt egységesítő politikáját Boross Péter. Az MDF stratégiájára ma is nagy hatást gyakorló exminiszterelnök a párt honlapján közzétett magánlevélben kiállt a független irányvonal mellett. Boross álláspontja szerint a jobboldal hosszútávú érdekei ellen dolgozik a fideszes beolvasztó politika, amely "inkább hivatkozási szerepkört" szán a már "bevett" kereszténydemokratáknak és kisgazdáknak.
Boross Péter utoljára az év elején szánta rá magát hasonló lépésre. Akkor a Magyar Nemzet főszerkesztőjének üzent nyílt levelében: "az MDF-et, hagyjátok békén!" Boross szerint a szövetségesek egymással szembeni fellépése rombolja a következő választások esélyeit.

Egyformán tud 'barátságtalan' lenni

A volt kormányfő szerint a jobboldal erői közötti viták most is fennállnak. A választási vereség okait elemezve azt állítja, hogy annak "egyik oka minden bizonnyal az" volt, hogy a Fidesz egyformán tud 'barátságtalan' lenni ellenfeleivel és szövetségeseivel", politikájához ma is hozzátartozik, hogy "a nemzetközi gyakorlatban is példátlan -, hogy kormányzásra esélyes párt felügyelete alatt működő sajtó - ezen ne vitatkozzunk - néha erőteljesebben támadja a szövetségest, mint az ellenfelet", valamint "hogy politikai haknibrigádok járják az országot, akik egyszerre támogatják a Fideszt, szidalmazzák az MDF-et és esetenként az uniós felvétel ellen is izgatnak".

Öngólos ügynök históriák

A volt miniszterelnök emlékeztet rá, hogy az 1998-as választási győzelemhez is két párt kellett, a Fidesz és az akkor még erős FKGP, ezért a nagyobbik ellenzéki pártnak felül kellene bírálnia a lehetséges szövetségesek hitelét romboló módszereit. Boross levelében reményét fejezi ki, hogy a jövőben "a mérsékelt és kormányképes jobboldal eszköztárából kimaradnak olyan ügyek, mint az öngólos ügynök história, aminek - ha már elkezdték - befejezetlensége riasztó erkölcsi mélypontra utal. Vagy nem ismétlődik meg - a nemzetközi erőviszonyoknak és az ország érdekeinek fittyet hányó - Amerika-ellenes szólamok ismételgetése".

Politikai becsületkódex

Az MDF befolyásos személyisége szerint "történelmi dimenziókban" kell gondolkodni, és nem csak az számít, hogy ki nyeri a 2006-os választásokat. Boross a jobboldal hosszútávú sikerét nem abban az "egységesítő" politikájában látja, amely "inkább hivatkozási szerepkört" szán a Fideszbe már "bevett kereszténydemokratáknak és kisgazdáknak. "Az MDF tagsága legyen nagyvonalú". "A Fidesz most átalakítja önmagát. A fejleményeket jóindulatú figyelemnek kell kísérnie az MDF és más jobboldali erők részéről." - hangzik a tagságnak szóló üzenet. Boross szerint az MDF-re várhatnak még "nehéz napok-hónapok", "de elveink és kötelezettségeink vannak a nemzet és önnön politikai becsületkódexünkkel szemben. Így vállalni kell még az egységbontás buta vádját is, mert sokan lesznek, akik naivul olyan egységre gondolnak, amelyikből aligha lehet parlamenti többség."  • Hírek
  • Bankszámla