Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Boros miniszter maradhat?

2001.03.20. 23:11
Orbán Viktor szerdán nyilatkozik a Phare-miniszter kisgazda visszahívása után kialakult helyzetről. A kormányszóvivő kedd délután még úgy nyilatkozott, hogy "ezekben az órákban is vizsgálja, hogy milyen körülmények között hozta meg döntését Boros Imre visszahívásáról a kisgazda elnökség". Az FKGP vezető testülete kedden döntött úgy, hogy a Phare-miniszter nem maradhat tovább a kormányban, amit Torgyán József az agrártámogatási rendelet egyoldalú módosításával indokolt. Az FKGP elnöke esti televíziós interjújában nem zárkózott el attól a lehetőségtől, hogy Boros a kormány tagja maradjon, de nem kisgazdaként.
A kormányszóvivő kedd délután még úgy nyilatkozott, hogy "ezekben az órákban is vizsgálja, hogy milyen körülmények között hozta meg döntését Boros Imre visszahívásáról a kisgazda elnökség". A kormányfő - Borókai Gábor kormányszóvivő szavai szerint - nem hagyhatja, hogy a kisgazdapárt belviszályai átterjedjenek a koalíciós kormányra.

Nem tekinti koalíciós szakítópróbának Boros Imre visszahívását Torgyán József, a kisgazdapárt elnöke. A politikus szavaiból az m1 Aktuális című műsorában az is kiderült, hogy az FKGP abban az esetben sem lépne ki a koalícióból, ha Orbán Viktor nem meneszti a PHARE-minisztert. Torgyán egy riporteri kérdésre válaszolva nem zárkózott el attól a lehetőségtől, hogy a jelenleg az agrártárcát is irányító politikus nem kisgazdaként, de a kormány tagja maradjon.

Egyhangú határozattal döntött arról a kisgazdapárt országos elnöksége, hogy visszahívja PHARE-miniszteri posztjáról Boros Imrét. A határozatot annak ellenére hozta meg az elnökség, hogy a kisgazda frakció hétfőn azt az ajánlást tette, hogy a következő választásokig ne hívjanak vissza egyetlen kisgazda minisztert sem.

Torgyán: Boros egyoldalúan módosította az agrártámogatási rendeletet

Boros Imre
Torgyán József pártelnök a döntést azzal indokolta, hogy Boros szerinte egyoldalúan módosította a Torgyán által már előkészített agrártámogatási rendeletet, ami a gazdák többségét negatívan érintette.

A pártelnök ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Borosnak már rég le kellett volna mondania, de akkor mindenképpen, amikor kiderült, hogy múltját illetően hazudott, hiszen párttitkár és munkásőr is volt a nyolcvanas években a nemzeti banknál. ,,Egy demokratikus jogállamban egy ilyen nyilvánvaló hazugság miatt le kellene mondania az adott miniszternek" - vélekedett Torgyán.

Egyelőre nincs hivatalos utód

Arról nem nyilatkozott Torgyán: ki lehet Boros utódja, sajtóhírek szerint viszont a poszt egyik várományosa Béres Béla, Torgyán korábbi kabinetfőnöke lehet. Ellenzői szerint viszont kérdéses: Béres átmenne-e a legszigorúbb, C- típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

A frakciónak nem lehet tagja a pártból kizárt honatya

Az elnökség szerint a pártból kizárt vagy felfüggesztett képviselőknek semmi keresnivalójuk nincs a párt képviselőcsoportjában. Torgyánék jogértelmezése szerint ugyanis a frakció nem több, mint az FKGP egyik alapszervezete, ennek alapján pedig a frakciónak nem lehet tagja a pártból kizárt honatya. Az elnökség azt az elvi állásfoglalást is elfogadta, hogy a pártalkotmány minden szabálynál előrébbvaló, így ahol ütközik a frakciószabályzat és a párt alapdokumentuma ott az alkotmány rendelkezéseit kell figyelembe venni.

Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető az elnökség döntése után újságírók előtt kijelentette: a képviselőcsoportnak nem is kell szavaznia Bánk Attila, Horváth Béla és Várhelyi András kizárásáról, mert párttagságukkal automatikusan elvesztették frakciótagságukat is.

Szerdára ,,összenézik" a vonatkozó szabályokat

A frakcióvezető szerdára ígérte a vonatkozó szabályok ,,összenézését", mert úgy vélte: csak a parlamenti házszabály lehet az, amely másképp rendelkezhet a kérdésről, mint a párt szabályzatai. A pártvezetés arról is határozott, hogy átvilágítanak mindenkit, aki vezető tisztség várományosa, ezzel akarják ugyanis kiszűrni a ,,gátlástalan törtetőket", a megélhetési politikusokat.

Horváth szerint Torgyán zarolással próbálkozik

Érvénytelen döntésnek, tombolásnak és rombolásnak nevezte a képviselőcsoportból való kizárását Várhelyi András. A kisgazda politikus meglepőnek tartja a történteket, mivel - mint mondta - tudja, hogy jogászok is ülnek a grémiumban, és maga az elnök is "harmincöt évig volt sztárügyvéd". Ezt az ügyet orvosi esetnek tekintem, jogilag ugyanis ez számomra értékelhetetlenül tragikus - fogalmazott.

Bánk Attila egy politikai ámokfutás újabb állomásának nevezte a kizárásokról szóló elnökségi döntést, amit Horváth Béla sem fogad el, s egyikük sem tervezi, hogy kiüljön a függetlenek közé. Az egykori frakcióvezető szerinte nem legitim a határozat, így a következményeivel sem kell számolniuk. Az azonban elgondolkodtató, hogy érdemes-e olyan emberekkel egy frakcióban ülni, akik a nevüket adják ilyen határozatokhoz - mondta Bánk. Szerinte nemcsak Torgyán Józsefet, hanem az ámokfutás újabb és újabb állomásainak megszavazóit is súlyos politikai felelősség terheli. Horváth Béla álláspontja szerint ilyen döntéseket kizárólag az FKGP parlamenti frakciója hozhat.

A kisgazda politikus szavai szerint Torgyán József ezekben a napokban zsarolni próbálja a polgári koalíció miniszterelnökét és a tisztességes kisgazdákat annak érdekében, hogy a rendőri és ügyészi szervek hagyjanak fel a fiával kapcsolatos vizsgálatokkal.