István, Vajk
19 °C
33 °C

Ismét mehetnek külső munkára az elítéltek

2002.12.11. 13:13
Az Index információi szerint megváltoztatják az előző igazságügy-miniszter rendeletét, és a jövő év elején ismét alkalmazhatóvá teszik az enyhített végrehajtási szabályokat a büntetés-végrehajtási intézetekben.
Úgy tudjuk, hogy a jelenlegi tervezet szerint a korábbi tapasztalatokból tanulva csak a kisebb bűncselekményekért elítéltek részesülhetnek majd a kedvezményben. A büntetés-végrehajtási intézetek parancsnokságának elképzelései szerint a külső munkavégzés lehetőségétől például elesnének mindazok, akik erőszakos bűncselekményt követtek el. További kizáró ok lehet az is, ha a fegyintézetekben töltött időszak alatt fegyelmi problémák voltak a fogvatartottal. Az enyhítés csak a büntetés utolsó harmadában alkalmazható, és a munkaerőért jelentkező cégek konkrét személyeket nem kérhetnek ki a bv. intézetektől.

Mint emlékezetes, az enyhített végrehajtási szabályokat Dávid Ibolya, az Orbán-kormány igazságügy-minisztere korlátozta. A külső munkavégzések gyakorlati megszűnésének előzménye a Döcher-gyilkosság volt: a szabadságvesztését töltő ismert alvilági figurát saját sörözőjében lőtték le, ahol éppen "külső munkán" volt. Az eset szabálytalanságok gyanúját is felvetette, ám az IM akkori vezetője - a Btk. szigorításának egyik állomásaként - korlátozta az elítéltek külső foglalkoztatását. A szigorítás ezen a téren azt jelentette, hogy az elítéltek csak a fegyintézetek parancsnokai és a bv. bírók engedélyével kaphatták meg a kedvezményes elbánást. Ám az előző kormány "bekeményítést" preferáló büntetőpolitikájával összhangban ez gyakorlatilag a lehetőség megszűnését jelentette.