Erzsébet
1 °C
4 °C

Ismét mehetnek külső munkára az elítéltek

2002.12.11. 13:13
Az Index információi szerint megváltoztatják az előző igazságügy-miniszter rendeletét, és a jövő év elején ismét alkalmazhatóvá teszik az enyhített végrehajtási szabályokat a büntetés-végrehajtási intézetekben.
Úgy tudjuk, hogy a jelenlegi tervezet szerint a korábbi tapasztalatokból tanulva csak a kisebb bűncselekményekért elítéltek részesülhetnek majd a kedvezményben. A büntetés-végrehajtási intézetek parancsnokságának elképzelései szerint a külső munkavégzés lehetőségétől például elesnének mindazok, akik erőszakos bűncselekményt követtek el. További kizáró ok lehet az is, ha a fegyintézetekben töltött időszak alatt fegyelmi problémák voltak a fogvatartottal. Az enyhítés csak a büntetés utolsó harmadában alkalmazható, és a munkaerőért jelentkező cégek konkrét személyeket nem kérhetnek ki a bv. intézetektől.

Mint emlékezetes, az enyhített végrehajtási szabályokat Dávid Ibolya, az Orbán-kormány igazságügy-minisztere korlátozta. A külső munkavégzések gyakorlati megszűnésének előzménye a Döcher-gyilkosság volt: a szabadságvesztését töltő ismert alvilági figurát saját sörözőjében lőtték le, ahol éppen "külső munkán" volt. Az eset szabálytalanságok gyanúját is felvetette, ám az IM akkori vezetője - a Btk. szigorításának egyik állomásaként - korlátozta az elítéltek külső foglalkoztatását. A szigorítás ezen a téren azt jelentette, hogy az elítéltek csak a fegyintézetek parancsnokai és a bv. bírók engedélyével kaphatták meg a kedvezményes elbánást. Ám az előző kormány "bekeményítést" preferáló büntetőpolitikájával összhangban ez gyakorlatilag a lehetőség megszűnését jelentette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?