Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hiába várták a börtönbe az olajszőkítő expolgármestert

2004.01.21. 10:50
Január 20-ig kellett volna börtönbe vonulnia Halász Istvánnak, aki nyolc évig töltötte be Kunbaja polgármesteri tisztét és indult a tavalyi országgyűlési választásokon is, de mandátumot nem szerzett. Bács-Kiskun megyében meghaladja az országos átlagot az ezer főre jutó, börtönbüntetésre ítélt nagyvállalkozók száma. Halász a tényleges érték alatt vámkezelt üzemanyagot importált, Flaisz Ferenc olajat szőkített, Murányi József sikkasztott, Stadler József adót csalt.
Halász István, Kunbaja egykori polgármesterének kedden kellett volna megkezdeni jogerős börtönbüntetésének letöltését. A falu egykori vezetője, aki a tavalyi országgyűlési választáson az FKGP-színeiben 3,64 százalékot szerzett, társaival nagy mennyiségű, a tényleges érték alatt vámkezelt üzemanyagot importált az olajos aranykornak számító kilencvenes évek közepén. A bíróság csempészetért tizennyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Halászt, aki többszöri, orvosi szakvéleményekkel kérelmezett halasztás után sem kezdte meg szabadságvesztése letöltését.

Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke az Indexnek elmondta: a napokban kérik a rendőrségtől, hogy állítsák elő Halász Istvánt, aki sem szóban, sem írásban nem tájékoztatta a bíróságot távolmaradása okáról. A volt polgármesternek eredetileg július 8-án kellett volna börtönbe vonulni, de előbb családi okok, majd betegségre hivatkozása miatt többször halasztást kapott.

Stadler kijárhat

Az országos átlagnál sűrűbben fordulnak meg a büntetés-végrehajtási intézetekben Bács-Kiskun megye nagyvállalkozói. Közülük is a legismertebb az akasztói Stadler József, aki néhány ezres falujában az ország egyik legkorszerűbb stadionját építette fel, és első osztályú futballcsapatot gründolt az alföldi homokvilág kellős közepén.

Stadler tizennégy évesen 1720 forintos havi fizetéssel szegődött el az akasztói szakszövetkezetbe juhászként. Harminchárom év múlva - pályafutásának csúcsán - negyven kamionja rótta Európa útjait, több borászati vállalat és konzervgyár tulajdonosa, a parfümtől a műkincsig kereskedik mindennel, amitől hasznot remél. 1993-as exportbevétele meghaladta a 125 millió dollárt.

Stadler a bíróság szerint nem a Bács megyében oly kedvelt bűncselekmények valamelyikét, az olajszőkítést vagy a borhamisítást űzte, hanem jogosulatlanul igényelt vissza áfát. Ennek megítélése azóta is vita tárgya, annál is inkább, mert a különösen nagy értékű adócsalás vádját azért úszták már meg mások - nem is kevesen. A zseniális üzleti érzékkel megáldott juhász alighanem még mai is ott ülne minden második hétvégén saját stadionjának díszpáholyában és tapsolna csapata góljainak, ha 1994-ben nem perli be az adóhatóságot, mert az nem hajlandó átutalni számára 1,2 milliárdocska áfa-visszatérítést. A válasz egy átfogó revízió és bírósági ítéletek sorozata: végül négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélték Stadlert.

A Stadler-család nem nyilatkozik József fogva tartásának körülményeiről. Az Indexnek a húga elmondta: a felelőtlen nyilatkozatok kárt okozhatnak testvérének, megvonhatják például a szabadságát. A leghamarabb tizenhat hónap múlva szabadlábra helyezhető Stadler legutóbb karácsonykor töltött otthon néhány napot. A Petőfi Népe úgy tudja, hogy amennyiben továbbra sem lesz baj a magaviseletével, akkor húsvét körül már az enyhített büntetés-végrehajtási szabályok vonatkoznak rá. Ebben az esetben az elítélt felügyelet nélkül is dolgozhat kijelölt munkahelyén, havonta egyszer hazaengedik, és ezen felül további tíz nap szabadság is járhat.

Szintén juhász

Flaisz Ferenc karácsony előtt érsekhalmi kastélyának pezsgőfürdőjéből menekült a rendőrség akciócsoportja elől a padláson kialakított rejtekhelyére, de a kommandósok rátaláltak. Az egykori olajbárót a Veszprém Megyei Bíróság jogerősen egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte olajszőkítés miatt, Flaisz azonban nem engedelmeskedett a behívónak. Jelenleg jogerős börtönbüntetését tölti.

Murányi József , a saját nevét viselő részvénytársaság egykori nagyhatalmú tulajdonosa ugyanúgy juhászként kezdte, mint Stadler. A kiskunsági tanyavilágban arról beszéltek, hogy egy-egy nyájat többször is értékesített. Mégsem ezért lett büntetve - eddig nyolcszor jogerősen -, hanem a kilencvenes években elkövetett csalás, sikkasztás miatt. Helyzetére jellemző, hogy esetleges szabadlábra helyezése esetén - erre leghamarabb több mint egy év múlva kerülhet sor - a Csongrád Megyei Bíróság határozata értelmében azonnal előzetes letartóztatásba kerül.

Nógrádi szerint

A négy, jogerősen szabadságvesztésre ítélt egykori Bács-Kiskun megyei vállalkozó - Flaisz Ferenc, Stadler József, Murányi József és Halász István - neve szerepel abban a jegyzőkönyvben is, amely 2000-ben Nógrádi Zsolt koronatanú olajbizottság előtti meghallgatásáról készült. (Nógrádi összesen 147 emberről tett vallomást, közülük többen - köztük Flaisz is, akit utóbb olajszőkítésért mégis elítéltek - feljelentést tettek ellene hamis tanúzás miatt.) Flaiszról egyebek mellett azt vallotta: "Flaisz úr 1991-től a jogszabályok adta lehetőségek miatt Romániából irányvonatokat hozott Kecelre és Kiskőrösre, és ott végezték a HTO vámolását." Nógrádi szerint Flaisz nyomására neki kellett a háztartási tüzelőolajat szőkíteni.

Stadler neve Flaisz üzlettársaként került elő a vallomásban. Nógrádi szerint Stadlernek köszönhető, hogy a MOL-telepekről egy szigorítás után is kihozhattak háztartási tüzelőolajat. A két elítélt üzletember pénzváltás és tiszta szesz vásárlás miatt is üzleti kapcsolatban voltak egymással.

Murányiról az olajbizottság előtt így nyilatkozott a koronatanú: " Szabó Iván adott bankhiteleket ennek a Murányi nevezetű illetőnek még '92-ben, (...) mert nem volt pénzük, importőrködték az olajat." (Szabó Iván ezért a kijelentésért feljelentést tett.) A jogerős börtönbüntetésének letöltését most kezdő Halász István egyszer fordul elő a vallomásban: "a Halászéknál olajozott apu, ez egy polgármester Kunbaján."