Gusztáv
-4 °C
1 °C

Két magánbörtön épül Magyarországon

2003.01.21. 09:40
Két hétszáz férőhelyes magánbörtönt építenek Magyarországon - értesült a Népszabadság. Az állam csak kötelezettségvállalást biztosít az építéshez. Bárándy Péter igazságügy-miniszter szerint az intézményekre azért is szükség van, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek ne csak "embermegőrzők legyenek". A működtetés állami kézben marad.
Magántőkéből kettő, egyenként 700 elítélt befogadására alkalmas börtön épül Magyarországon, melyekhez pénzt nem, kötelezettségvállalást azonban biztosít az állam - jelentette be Bárándy Péter igazságügy-miniszter hétfőn Budapesten. Néhány évvel ezelőtt Nagymaroson egy felvonulási lakótelep helyére álmodott már valaki egyet, de az önkormányzat nem ment bele.

Követendő finn példa

Minderről annak kapcsán beszélt, hogy finn miniszterkollégájával, Johannes Koskinennel az antidiszkrimináció jogi szabályozásáról, az európai elfogatóparancs-rendszerről és a skandináv ország börtönpolitikájáról cseréltek eszmét.

Bárándy - különösen az utóbbi témakörre utalva - a finn példát követendőnek nevezte. Mint fogalmazott, ott már több éve megvalósult mindaz, amit hazánkban egyelőre csak terveznek. Az elképzelések között említette például a nyitott és félig nyitott rendszerű börtönöket.

A miniszter szerint ez nem azt jelenti, hogy a súlyos bűnök elkövetői könnyített módon tölthetik le szabadságvesztésüket, hanem a hosszabb büntetések végén használják majd ezt a technikát "átvezetésként" a kinti életbe.

Emellett az első alkalommal, kis súlyú bűncselekményt elkövetők élhetnek még ezzel a lehetőséggel. A magántőkéből épülő intézmények szükségességét szerinte az is indokolja, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek ne csak "embermegőrzők legyenek". A miniszter megjegyezte: Finnországban a százezer lakosra jutó elítéltek száma fele a magyarországinak.

A működtetés állami kézben marad

A miniszter egyébként tavaly nyáron levélben válaszolt dr. Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes képviselő a témával kapcsolatos kérdéseire.

"El lehet gondolkodni azon, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek bizonyos objektumait magántőke bevonásával lehetne felépíteni.

A miniszter kiemelte, hogy "a jelenlegi 160-170 százalékos börtön túltelítettséget minden eszközzel és lehetőség szerint nagyon gyorsan fel kell számolni".

Hozzátette, hogy "amennyire alternatíva lehet a magántőke részvétele a börtönök építési beruházásaiban, annyira elképzelhetetlen a börtönök működtetésének magánkézbe adása". Bárándy Péter szerint a börtönök üzemeltetését és felügyeletét közvetlenül az államnak, a büntetés-végrehajtási szervezetnek kell ellátnia, mivel a büntetések és intézkedések végrehajtásáért, valamint a fogvatartottak jogainak és kötelezettségeinek érvényesüléséért az állam a felelős.