Erzsébet
1 °C
4 °C

Dezertálnak a bv.-s főtisztek

2007.05.24. 09:36
Petrétei József most véget ért rendészeti miniszterkedése nemcsak a rendőrségnél hagyott nehéz örökséget. A büntetés-végrehajtásban rekordokat dönt a fluktuáció a főtisztek között, a kritikusok szerint a 70-es éveket idéző szervezeti restauráció miatt szinte nincs belső ellenőrzés, viszont van rengeteg példátlanul gyors karrier a főparancsnok környezetében. A lemondott miniszter államtitkára azt állítja, jó úton halad az átalakítás, és nincs szó klientúraépítésről.

A minisztériumban két év után először - néhány héttel a Petrétei József bukását okozó rendőrségi botrányok előtt - érzékelték, hogy egyre erősebb a lázadozás a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, Csere László ténykedése ellen. A tárca gyors beavatkozása nyomán május közepén félreállították Csere helyettesét, aki 30 százalékkal megemelt fizetéssel, havi közel egymillióért egy évre rendelkezési állományba is vonult.

Egy reformpárttitkár

A pécsi illetőségű Petrétei József 2005-ben nevezte ki miniszteri biztosnak az egykor szintén Pécsett műszaki főiskolás Csere Lászlót. A kormányzati államreform-lendület egyik megnyilvánulásaként a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága utolsó MSZMP-s párttitkára a börtönök, fegyházak működésének racionalizálását kapta feladatul, de az átszervezési megbízott néhány hónap múlva már a legfőbb bv.-vezető székében ült. Bökönyi István altábornagy 2006 februárjában történt visszavonulása után Cserét nevezték ki országos parancsnoknak, és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azzal is érzékeltette bizalmát, hogy racionalizálták - azaz leépítették - a 34 milliárdos költségvetésű, több mint hétezer alkalmazottal működő büntetés-végrehajtást felügyelő minisztériumi főosztályt.

Csere László

Gyors karrierek

Csere szakmai pályafutásának jelentős részét energetikai főelőadói beosztásában töltötte, később volt raktárvezető, majd egy baracskai kitérő után a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet élére került. Forrásaink szerint itt cserélődött le először beosztottainak jelentős része gyors karriert befutó fiatalokra.

Ezt a személyzeti átszervezési gyakorlatot országos parancsnokként is folytatta. Két év alatt távozott a bv. számos nemzetközi gyakorlattal rendelkező vezetője, és rendszerint frissen felfuttatott, szakmai múlttal nem vagy alig rendelkező beosztottak váltották őket. Az új kinevezettek egymást felülmúlva állítottak fel új csúcsokat a rendfokozatok elérésében. Míg a korábbi gyakorlat szerint az alezredesi rendfokozat eléréséhez legalább tíz év tényleges szolgálati idő kellett, Csere embereinek ehhez egy-két év is elég volt.

Bagdadig ment

Az egykori miniszteri biztos a szervezeti modernizálás terén elért legfontosabbnak tartott lépése az volt, hogy összevonta a BVOP biztonsági, fogvatartási és védelmi főosztályát. Az eredmény az lett, hogy az egységesített főosztályon a magyar börtönök biztonságával összesen két ember foglalkozott, miközben a gazdasági, ellátási osztályok szinte teljes létszámban megmaradtak.

Alapos átalakítás ment végbe viszont Csere környezetében. Gyors egymásutánban távozott több országos és intézményvezető, lelépett a büntetés-végrehajtás tapasztalt tábornokainak közel fele. A 40 éves Dr. Huszár László, a szociológia kandidátusa, bv. dandártábornok inkább a bagdadi külszolgálatot választotta az országos parancsnokhelyettesi megbízatás helyett.

Elment a másik általános helyettes, Csóti András bv. dandártábornok is. Őt váltotta a most fizetésemeléssel rendelkezési állományba küldött Biczó László, akit a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetből hozott magával Csere, és aki az utóbbi négy-öt évben levelezős rendőrtiszti végzettséggel lett - évente egy rangfokozatot előreugorva - dandártábornok. Bemondta az unalmast a budapesti gyűjtőfogházat vezető ezredes, a Nagyfát parancsnokló dandártábornok és a baracskai intézetben egykor Csere mellett dolgozó ezredes is.

Száműzetés spórolásért

Közismert történetté vált a büntetés-végrehajtáson belül a jogász végzettségű dr. Kiszely Pál bv. dandártábornok esete is. Kiszely több, akár tízéves büntetéssel fenyegető feljelentést kapott a nyakába, amikor a központi akarattal dacolva nem a megörökölt céget bízta meg az általa vezetett Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben a fűtőrendszer üzemeltetésével, hanem nyilvános pályázaton hirdette meg a több mint 200 milliós üzletet.

A BVOP parancsnoka hűtlen kezelésért kezdeményezett eljárást a tábornok ellen, és annak ellenére leváltotta, és egy vidéki intézménybe száműzte, hogy az eljárásban bebizonyosodott: az új cégnek 75 millió forinttal kevesebbet kellett fizetni az üzemeltetésért, teljesen felújította az elavult rendszert, és a fogvatartottaknak nem 12-15 fokos cellákban kellett fagyoskodniuk a téli hónapokban.

Minőségi cserék

Úgy tudjuk, a kirúgott vagy távozásra kényszeríttet bv.-s vezetők helyére kinevezettek karrierje többségében Biczó dandártábornokéhoz hasonló. Csere a most félreállított helyettesének pótlására is új embert választott. Információink szerint a fiatalember egy, a honvédséggel végrehajtott ingatlancsere során alig két éve került a büntetés-végrehajtáshoz, de hamarosan a tököli börtön vezetőjévé emelkedett.

Az új kaposvári parancsnok, aki szintén bizalmi emberként indult, három év alatt hét rendfokozatot ugrott előre. A BVOP jogi főosztályának vezetője nemzetközi szakmai elismerések tömegével a háta mögött volt kénytelen távozni posztjáról, őt egy 26 éves, szakvizsga nélküli fiatal váltotta. Hasonlóan fiatal vezetője lett az elmúlt időszakban az országos parancsnokság gazdasági főosztályának is. Az új főosztály-vezetőből három év alatt lett alezredes.

Megszűnt a belső ellenőrzés

Egy neve elhallgatását kérő szakértő szerint a bv. szervezet racionális működésének megteremtése a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy csökkentik az országos parancsnokság létszámát és a vezetői szinteket, valamint összevonnak intézeteket. A BVOP-n korábban - országos parancsnoktól osztályvezetőig - körülbelül 35 vezető volt, most körülbelül húsz van.

A létszámcsökkentés azonban azt eredményezte, hogy nincs megfelelő információáramlás és hatékony helyettesítés. Az összevonások és a kirúgások miatt kialakult beosztott tiszt hiány miatt a BVOP nem tudja ellátni a vidéki intézetek feletti ellenőrzési feladatait. A Csere által kinevezett BVOP-vezetők szakmai rutintalanságuk miatt alkalmatlanok az intézetek szakmai instruálására, segítésére.

2005. októberben az ORFK-hoz hasonlóan a bv.-n is jogutód nélkül megszüntették a belső ellenőrzést. Az Ellenőrzési és Vizsgálati Főosztály feladata volt az intézetek figyelése, rendszeres ellenőrzése, a korrupciós és egyéb szabálytalanságok kivizsgálása. A szakértő szerint a vezetői létszám csökkentésével egy évben kb. 50-55 millió forintot megtakarítottak ugyan, közben azonban a teljesen fölöslegesen központosított funkciók változatlanul maradtak, az átszervezések után a 130 fős parancsnoksági állományból alig 25-en foglalkoznak a 16 ezer rab ügyeivel, kezelésével, szállításával, nevelésével, egészségügyével és biztonságával.

Lehetőség ambíciózus fiataloknak

Megkérdeztük a büntetés-végrehajtásban lezajlott átalakításokról Kondorosi Ferencet is. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára Csere feladatára utalva kijelentette: aki strukturális reformokat hajt végre, az óhatatlanul kritikákat vált ki. Kondorosi szerint a bv. reformja azért vált szükségessé, mert a terület mindig is a költségvetés mostohagyereke volt, folyamatosan alacsony a költségvetési támogatása, ezért nehéz a szervezet személyzeti ellátása, alacsonyak a bérek, valamint az évszázados ingatlanok modernizálására is kevés központi forrás jut.

Az államtitkár szerint az igaz, hogy az utóbbi időben – sajnálatos módon – a parancsnoki állomány jelentős hányada távozott a BVOP-től, de de a rendszer ennek ellenére kifogástalanul ellátja feladatait.

Kondorosi azt állítja, a rendszert elhagyók hajlamosak a túlzott kritikára, ezért valóban többször felmerült, hogy a távozó parancsnokok helyett gyors előmenetellel kinevezett parancsnokok látják el egyes intézmények vezetését, az államtitkár azonban ebben nem lát kivetnivalót. Szerinte nincs szó klientúraépítésről, legfeljebb arról, hogy ambiciózus fiatalok kaptak lehetőséget a bizonyításra. Az átszervezések következtében távozott vezetők helyébe kinevezett új munkatársak rendfokozati előmenetele a szolgálati törvényben meghatározottak szigorú betartásával történt. - szögezte le a bv.-ügyekért felelős államtitkár és hozzátette: a rendfokozatban való előmenetel nemcsak a szolgálatban vagy a rendfokozatban eltöltött idő függvénye, hanem az követi a magasabb szolgálati beosztásba történő kinevezést.

Kérdéseinkkel megkerestük Csere parancsnokot is, de tőle Kondorosi államtitkár aláírásával érkezett írásbeli válasz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?