A szigorúbb törvényekhez új börtönöket építenek

2001.02.09. 09:29
A kormány jelentősen megszigorította a büntető jogszabályokat, ennek köszönhetően az átlagos fogvatartási idő 6 hónapról 8,5-re emelkedett. Ez szükségessé teszi, hogy újabb börtönöket építsenek, és a meglévőket korszerűsítsék. Jelenleg tizenhatezer embert tartanak fogva, így a börtönök 153 százalékos telítettséggel üzemelnek. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) éves értékelésén azt is megtudtuk, hogy az elítéltek sem maradtak ki a Millenium évéből. ,,Mióta magyar állam van, börtön is van" - fogalmazott Bökönyi István, a BVOP parancsnoka. ,,Ez a fogva tartottaknak is ünnep, és így lesznek szerves részei a lakosságnak."
A kormány jelentősen szigorította a büntető jogszabályokat, ezért további börtönök építésére, és a jelenlegiek fejlesztésére van szükség - hangzott el a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) éves értékelésén. Az új létesítményekben hatszáz elítélttel többet tudnak majd elhelyezni. Új börtönt építenek Veszprémben, bővítik a szolnoki, miskolci és szegedi intézményeket is. A következő két évben hétmilliárd forint jut fejlesztésekre.

Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, a szigorítások nyomán az átlagos fogvatartási idő 6 hónapról 8,5-re emelkedett. Jelenleg tizenhatezer embert tartanak fogva, így a börtönök 153 százalékos telítettséggel üzemelnek. Az államtitkár úgy véli, a problémáik az alulfinanszírozásból, és a túlzsúfoltságból erednek, de a 2000. évre kitűzött terveiket teljesítették. Ennek nyomán javult a börtönök színvonala, és a felhalmozódott adóságaikat is leküzdötték.

Fiatal, tapasztalatlan fegyőrök

A szökések legnagyobb része nem a börtönökből, hanem a külső munkahelyekről történtek. A legegyszerűbb az lenne, ha az elitéltek nem dolgoznának, de ezt nem lehetséges, mert fel kell készülniük az életre - mondta Bökönyi István, a BVOP parancsnoka. A következő évek egyik legfontosabb feladata ezen munkahelyek biztonságának növelése lesz. A parancsnok szerint a szökések nagy részében az is szerepet játszott, hogy a tapasztalatlan, fiatal fegyőrök nem tudták, hogy milyen kedvezményeket adhatnak az elítélteknek. Így történt meg Zsiga Csaba és Brezovszki Sándor szökése is 2000. szeptember végén a váci börtönből.

Az elmúlt évben a büntetés-végrehajtásban dolgozók kilenc százaléka ellen indult fegyelmi, vagy büntetőeljárás. Ez 629 dolgozót érintett.

Milleniumi börtönök

A büntetés-végrehajtás vezetése egyik fő célja között szerepelt a magyar államalapítás ezredik évfordulójának méltó megünneplése is. ,,Mióta magyar állam van, börtön is van" - fogalmazott Bökönyi István. ,,Ez a fogva tartottaknak is ünnep, és így lesznek szerves részei a lakosságnak."  • Tippek
  • Hírek