Vencel
13 °C
23 °C

Börtönben ülők után ígényeltek családi pótlékot

2009.01.22. 19:17
Börtöntanodákban kiállított iskolalátogatási igazolással szerezett iskoláztatási támogatást több tucat szülő, illetve a családi pótlékot is kisajtolta az államkincstárból, holott ezek a juttatások csak akkor járnak, ha a gyerek otthon él. Csakhogy az ő gyerekeik éppen börtönbüntetésüket töltötték.

Több tucatnyi visszaélésre derült fény Észak-Magyarországon a családi pótlékkal, és más, szociális juttatásokkal kapcsolatban, az ügyben már vizsgálódik a Magyar Államkincstár és az ügyészség. A visszaélés lényege: börtönben lévő gyermekeik után igényeltek jogtalanul szociális ellátást. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészségen egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben, arra hivatkoznak, hogy senki ellen sem indítottak még büntetőeljárást.

A szülők a fiatalkorúak börtönében büntetésüket töltő, ott iskolába járó gyermekeiket arra utasították, hogy kérjenek iskolalátogatási igazolást. A kapott igazolásokkal az önkormányzathoz fordultak, ahol iskoláztatási támogatást és tankönyvtámogatást igényeltek. A kincstár pedig gyermeknevelési támogatást, illetve családi pótlékot utalt számukra, annak ellenére, hogy az csak akkor jár, ha a család otthonában neveli a gyermeket. Állítólag volt olyan szülő, aki állami gondozott és időközben börtönbe került gyermeke után kért támogatást.

Illésné Sándor Katalin, a Magyar Államkincstár Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának igazgatója szerint eddig 47 szülőről bizonyosodott be, hogy jogtalanul vették fel a családi pótlékot, három éven keresztül. Vannak köztük ózdiak, kazincbarcikaiak, miskolciak és budapestiek is. Az eddigi vizsgálatok alapján összesen több mint 7 millió forinttal károsították meg az államot.

A folyósítást az államkincstár azonnal leállíttatta, és jogerős határozatban kötelezte a családokat a visszafizetésre. Ha nem fizetnek, végső esetben végrehajtási eljárást indítanak ellenük. Az igazgató elmondta: a szülőnek kötelessége bejelenteni, ha a család életében változás áll be, vagyis a gyerek valamilyen okból ideiglenesen vagy véglegesen kikerül a családból.

Az igazgató szerint nem kizárt, hogy az országban máshol is történtek hasonló visszaélések. A Magyar Államkincstár ezért megkereste a Büntetésvégrehajtási Intézetek országos parancsnokát, hogy kezdjenek közösen vizsgálatot a fiatalkorúak börtöneiben.