Gusztáv
-4 °C
1 °C

Forró október külföldi szemmel

2006.10.31. 00:48
A magyar társadalom megosztottságát nevezte a legfigyelemreméltóbb jelenségnek az a tíz németajkú újságíró, aki egy hónapig volt Magyarországon a Robert Bosch Alapítvány Médiatandem nevű programja keretében.

Októberben hét németországi, két svájci és egy ausztriai résztvevője volt a Robert Bosch Alapítvány Médiatandem nevű programjának. Az újságírók egy hónapig utaztak és dolgoztak Magyarországon.

Hétfői sajtótájékoztatójukon többen is arról beszéltek: tudtak róla, hogy a magyar társadalom erősen polarizált, de azzal nem voltak tisztában, hogy ennyire. Mint mondták, meglepte őket, hogy sok esetben szóba sem állnak egymással a más-más politikai táborhoz tartozók, mert így esély sincs a konfliktusok kezelésére.

A több lapnak is dolgozó Thorsten Herdickerhoff szerint valamelyest meglátszik majd az idegenforgalom alakulásán az utcai tüntetések hatása, ezzel szemben Nicole Jegerlehner, a svájci Der Bund újságírója arra utalt, hogy a kilencvenes években is virágzott az egyiptomi turizmus, pedig akkor rendszeresen bombák robbantak a közel-keleti országban.

Szavai szerint nem az utcai megmozdulások alapján döntenek egy ország mellett vagy ellen a befektetők, hanem például annak figyelembevételével, hogy érvényesül-e ott a jogállamiság - ezt pedig Magyarország esetében nem vonták kétségbe.

Christopher Rasch, a német RBB közszolgálati rádió munkatársa arról számolt be: október 23-án annyira jól szervezettnek látta a megmozdulásokat, hogy benne már az a kérdés is felmerült, spontán eseményekről van-e szó egyáltalán.

A magyar rendőrség láthatólag eddig csak a futballpályák környékén látott ilyen eseményeket, így - szemben a némettel - nem volt felkészülve rá, hogy idáig fajulnak a dolgok – vélekedett Jan Dube, a DPA német hírügynökség újságírója.

Többen is úgy vélték, Németországban nem okozott volna ilyen megrázkódtatást, ha kiszivárgott volna, hogy egy kormány nem tartotta be választási ígéreteit. Mint mondták, a németek többsége tisztában van azzal, hogy a politikusok nem a teljes igazságot mondják a választási kampányban.

A tíz újságíró egy hétig utazott Magyarországon. Egyebek mellett meglátogatták a Magyarország legszegényebb részének számító encsi kistérséget, a diósgyőri vasgyárat, a Pécs mellett élő német kisebbséget vagy a debreceni kutató-fejlesztő központot - mondta az Indexnek Bogár Zsolt, a program magyarországi szervezője, a Magyar Narancs újságírója.

Az újságírók találkoztak Bajnai Gordonnal, a német-magyar kereskedelmi kamara képviselőivel, a Terror Háza és az 1956-os Intézet igazgatójával, tanulmányozták a belvárosi zsidónegyed vagy a józsefvárosi cigányság helyzetét. A programban részt vevők a látottak alapján cikkeket, riportokat írnak a német sajtóba az itt látottakról – mondta Bogár Zsolt.