Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Orbán: A magyar kampány olyan mint az epe

2002.02.13. 08:54
Lehangoló amit az ellenzék csinál, ugyanis nincs olyan ügy, ami nekik is tetszene - fejtette ki véleményét a miniszterelnök szokásos szerdai interjújában a bostoni utazását ért vádak kapcsán. Ha a miniszterelnök a kormányszóvivő állításához híven hivatalos látogatást tett Bostonban, akkor az utazással egy 1999-es kormányrendeletet sértett meg, a különrepülőt ugyanis a Malév Rt.-től kellett volna megrendelnie - állítja a Népszava.
A magyar kampány néhány rossz ízlésű ember mondandójának és politikai akciójának következtében olyan, mint az epe. Minden jóba valami borzalmas keserűt próbálnak cseppenteni és ezzel megrontani nem a kormánypártok és a kormánypártok híveinek, hanem szinte az egész ország szája ízét - fogalmazott a miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádió-interjújában. Szavai szerint ez merőben más minőség, mint egy olyan durvaság, amely miatt több százezer kisebbségi sorban élő magyar érezheti úgy, hogy fenyegetve vannak elemi jogai.

Mindenben csak a rosszat látják

A miniszterelnök az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása, a Bostonban kapott díszdoktori címe kapcsán kifejtett ellenzéki kritikákról szólva úgy fogalmazott, hogy mindaz, amit az ellenzék most csinál elég lehangoló, ugyanis nincs olyan ügy, ami elég jó volna ahhoz, hogy nekik is tessék.

Az a borzasztó hogy nem hagyják, hogy akárcsak egyetlen ügyben is az emberek tiszta szívvel tudjanak örülni, amire azt mondanák, hogy ez derék, ez jó. Állandóan engednek a csábításnak, hogy minden jóban csak azt a kicsi rosszat lássák, ami valószínűleg minden jó dologban ott rejtőzik. De ha mindenben csak a rosszat látják, akkor hogyan lehet így élni, akkor mi az értelme az életnek? - fejtette ki álláspontját Orbán Viktor.

A Malév drágább lett volna

Hangsúlyozta, hogy Bostonban kapott díszdoktori címe Magyarország számára büszkeséget és elismerést hozott. Utazásának költségeivel kapcsolatban elmondta: a Malévtól is kértek ajánlatot, de ha a magyar légitársaság különjáratával utaznak, az majd 10 millió forinttal drágább lett volna, mint az, amit a nyolc legolcsóbb ajánlat közül választottak ki. Szavai szerint az ár a piacon elérhető legolcsóbb volt, így maga az ügy rendben van. Orbán Viktor szólt arról is, hogy luxus lenne Magyarország számára miniszterelnöki, illetve államfői különgép vásárlása.

Saját rendeletét sértette meg a kormány

Míg Borókai Gábor kormányszóvivő Orbán Viktor bostoni útjáról azt állította, az vitathatatlanul hivatalos állami protokoll keretében történt, a hatályos jogszabályok ellentmondanak szavainak- írja a Népszava keddi számában.

1999-ben ugyanis a kormány rendeletet bocsátottak ki az egyes beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól. Ez a következőket mondja ki: amennyiben állami protokollfeladatok teljesítése körében az utaztatáshoz különrepülőgép igénybevétele szükséges, a beszerzést a MALÉV Rt.-vel kell lebonyolítani.

Így ha a kormányfő útja hivatalos volt, Orbán Viktor stábja megsértette a rendeletet, amiért nem tartották be a szigorú nemzetbiztonsági és titokvédelmi szabályokat. A bostoni látogatás - hiszen nemzetközi diplomáciai esemény nem történt - minden jogértelmezés szerint magánjellegű, ennek árát tehát az állammal megfizettetni nem lehet - vélekedik a napilap.

Oklevél a liberális értékek támogatásáért
A massachusettsi Tufts Daily szerdán címlapon számol be a magyar miniszterelnök látogatásáról. A cikk beszámolót közöl arról, hogy a magyar kormányfő beszédet mondott az egyetemen Európa jövőjéről, Oroszországról, és szept. 11 eseményekről. A rendezvényen mintegy 150 ember jelent meg, köztük az egyetem elnöke Larry Bacow is. A díszdoktori oklevelet a cikk szerint Orbán Viktor többek között " a demokratikus alapelvek érdekében végrehajtott bátor tettekért, a klasszikus liberális értékek támogatásáért, és a magyar nép iránti állhatatos elkötelezettségéért" kapta.