Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Orbán útja miatt ügyészséghez fordul az SZDSZ

2002.02.17. 16:30
Hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt az ügyészséghez fordul az SZDSZ Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt heti bostoni útjával kapcsolatban. A szabad demokraták szerint amennyiben a kormányfő hivatalos úton vett részt az Egyesült Államokban, stábja a kabinet egy korábbi rendeletét sértette meg, amikor nem a Malév Rt.-nél bonyolította a beszerzést. A Miniszterelnöki Hivatal szerint minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott.
Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő vasárnap, a Malév egyik budapesti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján pártjának lépését egy 1999-ben született kormányrendelettel indokolta. Ebben az olvasható: "amennyiben az állami protokoll feladatok teljesítése körében az utaztatáshoz külön repülőgép igénybevétele szükséges, a beszerzést a Malév Rt.-vel kell lebonyolítani."

Mint arról beszámoltunk, az ellenzék már korábban kifogásolta, hogy Orbán Viktor kormányfő múlt heti, bostoni útjára 32 millió forintot költöttek. A miniszterelnök egy svájci charter-bróker cégtől bérelt, 15 személyes Falcon 900 EX típusú különgéppel utazott az amerikai nagyvárosba, hogy ott a Tufts Egyetem díszdoktorává avassák.

Sehogy se jó?

A szabad demokrata ügyvivő szerint a miniszterelnök, illetve hivatala jogszabályt sértett: aránytalanul sok pénzt költöttek el erre az útra és nem tartották be a saját maguk által meghozott szabályokat.

Gusztos Péter azt szeretné: derüljön ki hogy miniszterelnöki diplomáciai vizit, vagy magánút volt-e Orbán Viktor bostoni látogatása. Ha magánút volt, derüljön ki: miként fordulhatott elő, hogy a miniszterelnök a köz pénzét költi a magánútjára - tette hozzá. Megjegyezte: ha diplomáciai út volt, akkor annak kell kiderülnie, hogy megteheti-e Magyarországon a miniszterelnök, hogy a saját maga által aláírt rendeletet nem tartja be. Gusztos szerint az út nehezen minősíthető hivatalos diplomáciai programnak, hiszen - mint mondta - hivatalos diplomáciai esemény nem történt.

Orbán: A legolcsóbb ajánlatot választottuk

Utazásának költségeivel kapcsolatban a miniszterelnök szerdai rádióinterjújában elmondta: a Malévtól is kértek ajánlatot, de ha a magyar légitársaság különjáratával utaznak, az majd 10 millió forinttal drágább lett volna, mint az, amit a nyolc legolcsóbb ajánlat közül választottak ki. Szavai szerint az ár a piacon elérhető legolcsóbb volt, így maga az ügy rendben van.

Borókai Gábor kormányszóvivő kedden elmondta: a kormányfő útja vitathatatlanul hivatalos állami protokoll keretében történt.

A Miniszterelnöki Hivatal reagálása
Az állami protokoll Orbán Viktor miniszterelnök bostoni útjának előkészítése és szervezése során mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el - közölte a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs államtitkárságának illetékese vasárnap az MTI érdeklődésére az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?