Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Előkerült Gyurcsány balatonőszödi beszédének első fele

2006.09.27. 11:27
A kormányprogram mostanra már részben megvalósult pontjait magyarázta a szocialisták parlamenti frakciójának elhíresült "Elkúrtuk" beszéde előtt Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön. Az általunk napok óta kért beszéd átiratát webnaplójában hozta nyilvánosságra a kormányfő.

Beszédében Gyurcsány megköszöni a frakciónak, hogy "aránylag jól viselitek a megpróbáltatásokat". Aztán arról beszél, hogy "olyan dolgokat próbálok veletek elfogadtatni, ami hát, ha világosan beszélünk, akkor egyénileg, egzisztenciálisan nem túl könnyű". A szocialista politikusok egyéni problémái a beszéd végén még előkerülnek, de a bevezetést a kormányprogram részletes kifejtése követi. (A teljes beszédet elolvashatja itt >>>)

Beszédében indokolja, hogy a párt egységes fellépésének megteremtése érdekében az MSZP teljes vezetését integrálja kormányába. Ezután lépésről lépésre ecseteli azon kormányzati intézkedéseket, amik azóta már ismertté váltak: az ártámogatási rendszer átalakítása; az egészségügyi reform bevezetése receptdíjastul, vizitdíjastul; a nyugdíjrendszer átalakítása, ami reform nélkül 2012-re "megrendülhet".

Ezermilliárdos kiigazítás

"Kiigazítás. Nagyon kérek mindenkit, hogy amit most mondok, amit eddig mondtam, azt is tartsa meg magának, amit mostantól mondok, azt még inkább" - váltott hirtelen komor hangulatra beszéde nagyjából felénél. A reformok vázolása után itt ugyanis elismeri, hogy még az idén százmilliárdos nagyságrendű kiigazításra lesz szükség, melyet a következő két évben "ezermilliárdos" nagyságrendű kiigazítás követhet. Mint mondta, a kiigazításból 2006-ban 35 százalék lesz a kiadáscsökkentés, a következő két évben 48-50 százalék. A fennmaradó hányadot bevételnövelésből, azaz az adók emeléséből várják.

Ez elmondása szerint a reálbérek csökkenését eredményezi, három okból is. A járulékok növelése nettó jövedelemromlást okoz, az áfaemelés és az ártámogatások (gáz, villany, gyógyszer, közlekedés) csökkenése pedig inflációnövelő hatású. 2006-ban számításai szerint még nem lesz reálbércsökkenés, mert az év első felében 6 százalékkal növekedtek a bérek. 2007-ben azonban már érezhetően romlik majd a helyzet, érezhető javulás meg csak 2009-ben lesz, bár 2008-ban már megáll a reálbérek csökkenése.

Mindenből kevesebb van

A sötét jövő vázolása után a szocialista frakciót próbálta meggyőzni a személyi felelősségről. "És talán most, innentől jobban érthető, hogy miért mondom azt minden barátomnak, hogy áldjon meg a jó Isten, tudom, tudom, hogy államtitkár szeretnél lenni, áldjon meg a jó Isten, tudom, tudom, hogy nem akarod leadni az autódat. [...] Sokkal többről szól [...]ez, mind egyébként egyénileg rendkívül jogos [...] problémák sokaságáról, amely a frakcióban nagyon sok embert érint. 20-30-40 embert érint. Kevesebb bizottsági elnöki hely van. Kevesebb államtitkár, kevesebb minisztérium, kevesebb tanácsadó. Mindenből kevesebb van".

"Ma ti tudtok a legtöbbet a dolgokról, de arra kérem, hogy engedjétek, hogy az egészet magyarázzuk el az embereknek. [...] Azért csináljuk már ezt egy hónapja, hogy érjen az a hangulat, amit a végén el lehet mondani" - mondta beszéde végén, indokolva a kormányzat titkolózását.

A Fidesz harmadik Gyurcsány-csomagról beszél

A Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy még a kampánycsend beállta előtt kérjen bocsánatot, amiért csak most szerdán hozta nyilvánosságra a balatonőszödi beszéd első részét, vagyis négy hónapig titkolta, milyen megszorítások várnak még az emberekre. Navracsics Tibor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: eredetileg arra akarta kérni Gyurcsány Ferencet, hogy hozza nyilvánosságra a beszéd első részét is, ez azonban 10 perccel a tájékoztató kezdete előtt felkerült a miniszterelnök blogjára.

Navracsics Tibor szerint a most nyilvánosságra került beszéd nem azonos az első Gyurcsány-csomaggal és Fidesz által második Gyurcsány-csomagként értelmezett konvergenciaprogrammal, hanem már a harmadik Gyurcsány-csomag elemei szerepelnek benne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!