Politikai botránnyá dagadt az adatlopási ügy

2008.09.12. 19:16
Az egész egy házkutatással kezdődött szerdán egy biztonsági cégnél, az UD Zrt.-nél, amelyet adatlopással, magántitok-sértéssel gyanúsítottak. Pénteken Dávid Ibolya, az MDF elnöke bejelentette, hogy egy hangfelvételt kapott, amely szerint egy cég terhelő adatokat gyűjtött róla és pártjáról, párton belüli ellenfele Almássy Kornél érdekében. A cég az UD Zrt., és tagadja, hogy részt vettek volna bármiféle lejárató kampányban. Almássy Kornél szintén tagad, sőt bejelentette: meg akarták zsarolni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A Fidesz szerint Szilvásy György titokminiszter kreálja a botrányt a párt lejáratására.

Dávid Ibolya pénteken egy rögzített telefonbeszélgetés hanganyagára hivatkozva azt állította, hogy egy biztonsági cég Almássy Kornél érdekében megbízást kapott arra, hogy "dolgozzon az MDF-re". A hangfelvételről és Dávid Ibolya tájékoztatójáról bővebben itt olvashat>>>

A cég az UD Zrt., amelynél szerdán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, csütörtöki információk szerint azért, mert a cég "milliónyi e-mailt olvasott el illetéktelenül, miután támadást intézett egy internetszolgáltató ellen." Dávid Ibolya nem árulta el, honnan származik a hangfelvétel, azt mondta, kapta egy borítékban. Az adatlopási ügyről bővebben itt olvashat>>>

Részlet a beszélgetésből

- Elnök Úr: Halló.

- T. J.: Szervusz, elnök úr. T. J. vagyok.

- Elnök úr : Szia, mi újság van?

- T. J.: Zavarhatlak egy fél percre?

- Elnök úr: Igen elfelejtettelek felhívni.

- T. J.: Nem, semmi gond. Kerestelek: a Józsi találkozott a T. A.-val, és kaptam tőle egy munkát, ami elég érdekes. Igazából megosztanám veled. A T. azt szeretné, ha dolgoznánk az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve, és a T. azt mondja, hogy a S-ék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást. Meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet. Valami alelnök van benne valami A. _vagy nem A.

- Elnök úr: A.

- T. J.: Az az, igen, igen. Ővele a Józsi találkozni fog a jövő héten, mert konkrétan ő adja meg az információigényét, hogy mit szeretne tőlünk.

- Elnök úr: Aha, aha.

A hvg.hu szerint T. J. Tóth János (az UD Zrt. egyik vezetője), T. A. Tombor András, Orbán Viktor egykori főtanácsadója, S. pedig Stumpf István, az Orbán kormány kancelláriaminisztere. A hvg.hu megkereste Tombor Andrást, aki elmondta: soha nem adott ilyen jellegű munkára megbízást, nem ismeri ezt az ügyet. Stumpf István ugyancsak tagadta a hvg.hu-nak, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz.

Tóth János a felvételről

Az UD Zrt. vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott: "a telefonbeszélgetés egy magánbeszélgetés volt, ahol a kérdéses ügyben egyik megbízómat felkészületlenül, félinformációk és hallomásból kapott adatok alapján soron kívül tájékoztattam egy látszólag fontos ügyről. Ez a mindennapi életben nem szokatlan, és a beszélgetés során is utaltunk rá, hogy sem én, sem a hívott fél nem igazán tud mit kezdeni ezzel a helyzettel. A tájékoztatás oka az a tény volt, hogy az egyik érintett a felhívott megbízónál aspirált egy fontos és bizalmas munkakörbe. Néhány nappal később újabb, nyilvánosságra nem hozott beszélgetésünk során már sokkal felkészültebben tudtam tájékoztatást adni, melyben elmondhattam, hogy szó sem volt a hozzánk közvetítőn keresztül eljuttatott jogellenes megbízásról, és Almássy Kornél ügye egyetlen, csupán védelmi célzatú segítségkérés volt, melyben szó sem volt az MDF vagy Dávid Ibolya lejáratásról. Ez úton kérek elnézést a hírbe hozott Almássy Kornél úrtól, Tombor András úrtól és Stumpf István úrtól, hogy a tudtom és beleegyezésem nélkül nyilvánosságra hozott magánbeszélgetéssel, nem szánt szándékkal, de nekik igen súlyos kellemetlenséget okoztam."

Dávid Ibolya a hanganyagot elvitte a Legfőbb Ügyészségre, és a Nemzeti Nyomozó Irodához is eljuttatja, és soron kívüli vizsgálatot kér az ügyben. Az Index információi szerint az MDF elnöki posztját befolyásolni szándékozó akció érdekében bizonyos vállalkozói körök közel 2 milliárd forintot mozgattak meg. Dávid Ibolya szerint tisztázni kell az ügy gazdasági, politikai hátterét.

Az UD Zrt. (ami Horváth Józsefhez, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi szakmai főigazgató-helyetteséhez köthető) péntek este közleményben cáfolta, hogy szerepe lenne a lejáratásban vagy az adatlopásban, vagy számítógépes rendszerek feltörésében.

Közleményükben azt írják a Dávid Ibolya által lejátszott felvételről: "az egyik cégvezető magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétel "véletlenül" napvilágra került egy politikai perpatvarban." Azt írják, a hangfelvétel manipulált, az a rész például nincs benne, amikor a beszélgetők megállapodnak, hogy az ügyben nem tesznek érdemi lépéseket. A cég azt közölte, Almássy csupán személyes védelmet kért tőlük. A cég péntek esti közleményét itt olvashatja el>>>

Almássy Kornél még Dávid Ibolya pénteki bejelentése előtt nem sokkal, sebtében összehívott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy valaki zsarolni próbálta, hogy lépjen vissza az MDF elnöki posztjáért folyó harcban. Később cáfolta Dávid Ibolya vádjait is, nyilatkozata összevág az UD Zrt. közleményében foglaltakkal.

A szerdai házkutatással kapcsolatban nyilatkozott Szilvásy György titokminiszter is, aki bejelentette, hogy kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását. Szilvásy úgy nyilatkozott: a cég Kormányzati szervek információs rendszeréhez is megpróbált hozzáférni. A titokminiszter pénteki nyilatkozatát itt olvashatja el>>>

A Fidesz az ügy kapcsán azt mondta, a titokminiszter koncepciós eljárást próbál kreálni a párt lejáratására. Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerinte már az "ítélet" is készen van, arról van szó, hogy "Szilvásy György és bandája", hírbe akar hozni, meg akar vádolni egy vállalkozót azzal, hogy politikusok és a Fidesz megbízásából mindenféle adatokat gyűjtött.

Elemzők szerint azért fontos, hogy ki lesz a hamarosan lezajló elnökválasztás győztese az MDF-nél, mert akkor hosszabb időre eldől, hogy a párt inkább az Orbán Viktor vezette Fideszhez fog közelebb állni, vagy továbbra is az eddigi politikát követi, ami miatt gyakran baloldal-barát vádak érték a párt vezetését. Az MDF-ben folyó küzdelemről bővebben itt olvashat>>>