Géza
-11 °C
-4 °C

Kimaradt a razziákból a harmadik budapesti álbrókercég

2003.11.24. 12:24
Az Index információi szerint még az elmúlt napokban is befektetőket keresett az a budapesti székhelyű részvénykereskedő-cég, amely a hétmilliárdos csalás gyanújával letartóztatott álbrókerekhez hasonló munkamódszerrel keresett befektetőket a világ számos országában. A Bowen Reece november elején kimaradt a rendőrségi akciókból, jóllehet a Livingstone Asset Management és a Cambridge Global mellett rajta van a PSZÁF október 14-én kiadott "fekete listáján", a thaiföldi rendőrség pedig féléve "boiler room" csalásra gyanakodva ütött rajta a cég ottani irodáin. A magyar cégbírósági adatok szerint a Bowen Reece vezetői thaiföldi szállodákban laknak.
A hétmilliárdos csalással vádolt álbrókerek budapesti cégei mellett egy harmadik is szerepel a Pénzügyi Felügyelet október 14-én kiadott figyelmeztető közleményében. A fekete listaként emlegetett kiadvány szerint nem csak a Livingstone Asset Management és a Cambridge Global gyanúsítható a külföldi felügyeletek minősítései alapján jogosulatlan tevékenységet végző társaságoknak, hanem a Bowen Reece is.

Bankokban májusban rajtaütöttek

A PSZÁF a Hongkongi Értékpapír Felügyelet befektetői figyelmeztetésére alapozva sorolta a "különös elővigyázatosságot" igénylő vállalkozások közé a Pénzügyminisztérium szomszédságában működő céget, valamint felszólította annak vezetését az esetlegesen törvénytelen tevékenység befejezésére. A magyar figyelmeztetés kiadását azonban már fél évvel megelőzte egy thaiföldi rendőri akció a Bowen Reece ellen.

A thai rendőrség és a pénzügyi felügyelet emberei idén májusban tartottak házkutatást a korábban Chartered Assets Management néven működő Bowen Reece irodáiban, "boiler room" csalásra gyanakodva, írja a Bangkok Post. A thai pénzügyi felügyelet szerint a céget azzal gyanúsították, hogy engedély nélkül végzett értékpapírközvetítési tevékenységet.

Az 55 cég egyike

A házkutatásra azután került sor, hogy a pénzügyi felügyelethez több külföldi panasz is érkezett. A nyomozók számítógépeket és dokumentumokat is lefoglaltak, valamint több thai és külföldi állampolgárságú alkalmazottat is kihallgattak a helyszínen. A felügyelet szóvivője szerint a Bowen Reece egyike volt annak a Thaiföldön működő 55 cégnek, melyek tevékenységét figyelik, illegális értékpapírkereskedelem nyomai után kutatva.

Egy tengerparti bungalótelepen bejelentve

A cégbírósági adatok szerint a Bowen Reece Kft ügyvezetője, Graham Leslie Arthur Peveller egy thaiföldi tengerparti bungalótelepen lakik. A magyar kft a szintén Thaiföldön lakó Ed Lipton és a Seychelle-szigeteken bejegyzett Bowen Reece Co Ltd tulajdonában van. Az ismeretlen állampolgárságú Ed Lipton bejegyzett lakcíme egy bangkoki apartmanházban található, ahol azonban nem sikerült utolérnünk. A cégbejegyzésnél lakcímeként megadott Promjit Apartments 308-as lakásában egy thai nő vette fel a telefont, aki állítása szerint nem ismerte Lipton nevét. Megpróbáltuk Pevellert is elérni a Samui szigetén található Number One bungalótelepen, melynek az interneten talált telefonszáma azonban egy magánlakáshoz tartozik. Mint megtudtuk, a bungalótelep telefonszáma megváltozott, maga a nyaralótelep pedig mintegy öt éve megszűnt, helyén egy luxusszálloda működik.

A Pénzügyminisztérium mellett

Kazánház
A világ pénzügyi felügyeletei előtt évek óta ismert a "boiler room" (kazánház) névre keresztelt csalás. A módszer angol nevét az átvert befektetőre nehezedő nyomásról kapta: a részvényeket áruló ügynök ügyes pszichológiai és tárgyalástechnikai fogásokkal terelgeti az ügyfelet a döntés felé. Az angol pénzügyi felügyelet azt tanácsolja a befektetőknek, hogy mindenképpen ellenőrizzék, rendelkezik-e engedéllyel a kérdéses brókercég, és nézzenek utána a részvények aktuális árfolyamainak is, mielőtt elfogadják az ajánlatot. Ennek ellenére minden évben rengeteg hiszékeny ügyfelet vernek át a hasonló cégek.
Az internetes keresésre első helyen ugrik ki a Bowen Reece weboldala. A profi külsejű oldal angol nyelven kínál offshore befektetéseket. "Elsődleges célunk az ügyfél sikere. (...) Célunk öt éven belül bekerülni a tíz piacvezető cég közé" - olvasható az oldalon, mely azonban vajmi keveset árul el magáról a vállalatról. Kiderül innét azonban, hogy központi irodájuk Budapesten, a József nádor téren található, a weboldalon megadott telefonszám pedig még az elmúlt napokban is működött. A József nádor téri épületben van egyébként a Postabank egyik fiókja, és ott székel a Magyar Bankszövetség is.

Nem veszik fel a telefont

A titkárnő angol nyelven jelentkezik, és elismeri, hogy valóban Budapesten van a cég, ám csak angolul hajlandó kommunikálni. Érdeklődésünkre, miszerint befektetési tanácsokat szeretnénk kapni, azt javasolja, hagyjuk meg elérhetőségünket, később egy bróker majd visszahív. Most sajnos senkit sem tud kapcsolni. A visszahívásra egy hétig vártunk, ám nem jelentkeztek busás haszont ígérő ajánlattal; most már csak csöng az iroda telefonja, nem veszi fel senki.

A folytatásról nem tudtak

A PSZÁF sajtóosztályán az Index érdeklődésére elmondták, hogy az októberben kiadott figyelmeztetési lista továbbra is érvényben van. A felügyeletnél azonban nem tudtak arról, hogy a József nádor térre bejelentett cég felszólításuk ellenére is folytatta a befektetők illegális keresését. A rendőrségen nem nyilatkoztak arról, hogy a Bowen Reece ellen várható-e rendőri fellépés.