Gusztáv
-4 °C
1 °C

Százhatvan fővárosi milliárd

2001.01.25. 17:16
Idén csaknem 160 milliárd forintból gazdálkodhat a főváros, ám azt, hogy ez az összeg miként oszlik majd el a huszonhárom kerület és a fővárosi önkormányzat között, még nem tudni. A szabaddemokrata városvezetés elosztási reformtervet dolgozott ki, ám ennek egyes részleteivel nem csupán az ellenzék, hanem a koalíciós partner szocialisták is elégedetlenek.
Több lépcsőben, három éven keresztül adagolná a kerületeknek a napokban beterjesztett reform forrásmegosztási rendszert a főváros, amelyben módosulna az eddigi kerületek főváros közötti elosztási arány.

Kevesebbet kell elosztani

Hetvenmilliárddal kevesebb beruházásra
Csaknem hetvenmilliárd forintra becsülik azon fővárosi önkormányzati beruházásokat, amelyeket érinthet az állami elvonás miatti felülvizsgálat-adta hírül a Népszabadság. Ezek közül kell tehát kiválasztaniuk a koalíció vezetőinek, melyeket halasztanának el. A költségvetési törvény elvonása a fővárosi önkormányzat hétéves fejlesztési tervében összesen kétszázötven-háromszázmilliárd forint forráshiányt okozhat. Ennek egy részét hitelfelvétellel fedezhetik, kötvényt bocsáthatnak ki.
Idén körülbelül 160 milliárd forintból gazdálkodhat a huszonhárom kerület és a fővárosi önkormányzat, amely hétmilliárddal több az előző évinél, ám a 4,5 százalékos növekedés elmarad a tervezett inflációtól. A két éve megkezdett forrásmegosztási reform legújabb lépéseként, a kerületek kezdeményezésére mostantól figyelembe veszik a felújítási és fejlesztési szükségleteket is a kiadások oldalán, a bevételekbe pedig beszámítják többek között az állami támogatásokat, illetőleg a pályázatokon elnyert pénzeket.

A költségvetés a kerületeknek kedvezett

Demszky Gábor főpolgármester szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a 2000. decemberében elfogadott költségvetési törvény 14 milliárd forintot vont el a fővárostól és adta nagyobb részét a kerületeknek. Így a főváros a helyben maradó szja-ból, az egyéb központi adókból és az állandó népességhez kapcsolódó állami normatívákból származó bevétel hetven százalékát, a helyi adókból származó bevétel hatvan százalékát köteles a kerületeknek adni.

A szocialisták is elégedetlenek

A Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciója nehezményezi, hogy néhány héttel a koalíciós szerződés megerősítésé után, olyan forrásmegosztási javaslatot küldtek ki a kerületeknek, amely döntően az SZDSZ álláspontjának megfelelő elképzeléseket tartalmazza. A szocialisták egyértelműen törvénysértőnek tartják, hogy bevonták a forrásmegosztásba a gépjárműadó-bevételek egy részét is, ezen ugyanis jog szerint csupán a kerületek és az állam osztozhatnának. Elfogadhatatlannak tartják továbbá, hogy az úgynevezett stratégiai alap hárommilliárd forintját bevonják az elosztásba, ezt az alapot ugyanis egyértelműen a külső kerületek plusz támogatására, a földutak aszfaltozására hozták létre.

Ahogy Németh Erzsébet, a képviselőcsoport vezetője az MTI-nek elmondta: nem értenek egyet azzal sem, hogy az SZDSZ a közvilágítási költségeket is bevonná a forrásmegosztásba, ez ugyanis egyértelműen fővárosi feladat. Atkári János főpolgármester helyettes szerint csupán a határidő betartása miatt siettek, ám a szocialisták számos javaslatát beépítették a tervezetbe.

Tönkremehetnek a kerületek?

A Fidesz budapesti elnöke, és a XII. kerület polgármestere, Mitnyan György közleményében úgy vélekedik, ez a forrásmegosztási terv tönkreteheti a kerületeket. A politikus szerint a kerületek nagyobbik részében idén csökkenni fog a szociális, az oktatási és az egészségügyi ellátások színvonala, illetve kevesebb pénz lesz fejlesztésekre is. Mitnyan képviselőtársával, Perlaki Jenővel együtt olyan javaslatot nyújt be a Fővárosi Közgyűléshez, amellyel egyensúlyt teremthet a működési és a fejlesztési feladatok pénzellátásában. Fővárosi szinten a BKV és a közterület-fenntartók esetében tartanák fontosnak a működési költségek teljes körű biztosítását. A fennmaradó pénzt, 15-30 évre osztanák el a fejlesztési és felújítási igények között.

A forrásmegosztásról február 5-én, rendkívüli közgyűlésen döntenek majd.