Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Az SZDSZ kátyútlanítana, az MSZP könyveket osztogatna

2003.02.24. 12:09
Jövő héten valószínűleg nem lesz Budapestnek költségvetése, mert még tart a vita a koalíciós partnerek között a büdzsé összeállításáról. A szocialisták négy plusz hétmilliárd forintot adnának a BKV-nak, míg az SZDSZ a közlekedési cég működési és fejlesztési költségeit hitelből finanszírozná. Bőhm András szerint veszélybe kerülne a körúti villamosok cseréje a szocialista verzió esetén, így a kormány közvetítését kéri a vita rendezésére.
Kétséges, hogy elfogadhatja-e jövő heti ülésén a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2003-as költségvetését - nyilatkozta az Indexnek Bőhm András, a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője. A politikus emlékeztetett arra, hogy vita van a BKV idei működésének finanszírozásáról.

20 milliárdos hitel kell a BKV-nak

Az SZDSZ szerint a közlekedési cégnek 20 milliárd forintos hitelt kellene felvennie annak érdekében, hogy a vállalat működőképes legyen és jusson a fejlesztésekre is, a párt azonban a város büdzséjéből nem adna idén pénzt a cégnek, mert szerintük nincs miből. Bőhm úgy véli: azt az MSZP sem jelölte meg honnan lehetne lecsípni a 4 plusz 7 milliárdot, de ők mindenesetre az előbbi összeget működésre, az utóbbit pedig fejlesztésre szánnák.

Közvetítsen a kormány

Bőhm András megítélése szerint a vita rendezése a kormány közvetítése nélkül már nem lehetséges, így a politikus azt szorgalmazza, hogy a kabinet nyugtassa meg a fővárosi szocialistákat. Bőhm azonban nem konkrét milliárdokat vár a kabinettől, hanem például azt az ígéretet, hogy 2004-től normatív támogatásban részesítik a közlekedési vállalatokat, így a BKV-t is. Bőhm szerint a 4-es metró finanszírozásáról is mihamarabb meg kellene állapodni. A szabad demokrata frakcióvezető cáfolta Gy. Németh Erzsébetnek szocialista frakcióvezető azon állítását, miszerint a metróra félre tett milliárdokat nem az eredeti célra fordítanák: igaz nem alagutat fúrnak, hanem felszíni munkákat végeznek.

Csak a beruházások terhére lehet osztogatni

Az SZDSZ nem ért egyet a koalíciós partner "osztogatási törekvéseivel" sem, mert bár egyetértenek azzal, hogy ideális volna ingyen tankönyvet osztani, vagy a tűzoltóknak pluszpénzt juttatni, de ezt csak valamelyik beruházás leállításával lehetne teljesíteni, mivel minderre nincsen pénz - vélekedett az SZDSZ-es politikus, aki leszögezte: 1,5-1,8 milliárd forinttal szánnak többet a kátyúk kijavítására.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek