Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a fővárosi MSZP és SZDSZ koalíciós szerződése

2002.11.23. 20:07
Elkészült a következő négy évre szóló koalíciós szerződés tervezete a fővárosi MSZP- és SZDSZ-frakció között - tudta meg az MTI szombaton a két tárgyalódelegáció tagjaitól. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP és Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta, hogy a város érdekében kölcsönös kompromisszumokkal állították össze a megállapodás tervezetét.
A képviselőcsoportok hétfő este véglegesítik a szerződés szövegét, kedd délután pedig a főpolgármester jelenlétében aláírják azt a Városházán. A szerződés létrejöttével jövő csütörtökön megválaszthatja a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester-helyetteseket. A korábbi négy mellett ötödikként a szocialista Bakonyi Tibor is helyettes lesz.

Atkári marad

A szombati hatórás tárgyaláson megegyezésre jutottak abban, hogy a főpolgármester-helyettesek ágazati feladataikat az eddiginél nagyobb jogkörrel, teljesen önállóan látják el, Atkári János (SZDSZ) leendő pénzügyi főpolgármester-helyettessel azonban minden kollégájának egyeztetnie kell.

Vajda Pál szocialista városüzemeltetési helyettes-jelölt pedig "koalíciós helyettesként" a városfejlesztési információkat, valamint a pénzügyi, költségvetési adatokat is megkapja.

Bűnüldözési központot hoznak létre

A koalíciós programba a két párt választási ígéreteinek jó része bekerült, tényleges megvalósulásuk azonban mindig az adott év költségvetési helyzetétől függ majd. A szerződés rögzíti a szocialisták által szorgalmazott bűnüldözési központ létrehozását is, közhasznú társaságként.

A középiskolákban az ingyenes tankönyvet a 9. évfolyamosok kapják majd, a felsőbb osztályokban pedig egyelőre rászorultsági alapon lesz térítésmentes a tankönyv. A középiskolákban az ingyenes jogosítványszerzés és nyelvvizsgázás a kormány elképzeléseivel összhangban valósul meg.

Előterjesztés csak egyetértésben

Mindkét frakcióvezető leszögezte: a koalíciós szerződés szilárdságának biztosítéka, hogy a közgyűlés elé csak egyetértéssel kerülhet bármilyen előterjesztés.

Az MTI úgy tudja, Demszky Gábor főpolgármester a szocialista Vajda Pál, Schiffer János, Bakonyi Tibor és a szabad demokrata Szolnoki Andrea és Atkári János főpolgármester-helyettesek közül továbbra is Atkári Jánost bízza majd meg általános jogkörű helyettesítésével szabadsága, külföldi útja idején.