Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Elkészült a fővárosi MSZP és SZDSZ koalíciós szerződése

2002.11.23. 20:07
Elkészült a következő négy évre szóló koalíciós szerződés tervezete a fővárosi MSZP- és SZDSZ-frakció között - tudta meg az MTI szombaton a két tárgyalódelegáció tagjaitól. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP és Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta, hogy a város érdekében kölcsönös kompromisszumokkal állították össze a megállapodás tervezetét.
A képviselőcsoportok hétfő este véglegesítik a szerződés szövegét, kedd délután pedig a főpolgármester jelenlétében aláírják azt a Városházán. A szerződés létrejöttével jövő csütörtökön megválaszthatja a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester-helyetteseket. A korábbi négy mellett ötödikként a szocialista Bakonyi Tibor is helyettes lesz.

Atkári marad

A szombati hatórás tárgyaláson megegyezésre jutottak abban, hogy a főpolgármester-helyettesek ágazati feladataikat az eddiginél nagyobb jogkörrel, teljesen önállóan látják el, Atkári János (SZDSZ) leendő pénzügyi főpolgármester-helyettessel azonban minden kollégájának egyeztetnie kell.

Vajda Pál szocialista városüzemeltetési helyettes-jelölt pedig "koalíciós helyettesként" a városfejlesztési információkat, valamint a pénzügyi, költségvetési adatokat is megkapja.

Bűnüldözési központot hoznak létre

A koalíciós programba a két párt választási ígéreteinek jó része bekerült, tényleges megvalósulásuk azonban mindig az adott év költségvetési helyzetétől függ majd. A szerződés rögzíti a szocialisták által szorgalmazott bűnüldözési központ létrehozását is, közhasznú társaságként.

A középiskolákban az ingyenes tankönyvet a 9. évfolyamosok kapják majd, a felsőbb osztályokban pedig egyelőre rászorultsági alapon lesz térítésmentes a tankönyv. A középiskolákban az ingyenes jogosítványszerzés és nyelvvizsgázás a kormány elképzeléseivel összhangban valósul meg.

Előterjesztés csak egyetértésben

Mindkét frakcióvezető leszögezte: a koalíciós szerződés szilárdságának biztosítéka, hogy a közgyűlés elé csak egyetértéssel kerülhet bármilyen előterjesztés.

Az MTI úgy tudja, Demszky Gábor főpolgármester a szocialista Vajda Pál, Schiffer János, Bakonyi Tibor és a szabad demokrata Szolnoki Andrea és Atkári János főpolgármester-helyettesek közül továbbra is Atkári Jánost bízza majd meg általános jogkörű helyettesítésével szabadsága, külföldi útja idején.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!