Szilvia
5 °C
16 °C

Még mindig kijátszhatók a fővárosi gyülekezési szabályok

2007.02.13. 13:05
A főváros illetékesei szerint az Alkotmánybíróság döntése nyomán, ha valaki politikai rendezvénynek álcáz egy rock-koncertet, akkor az önkormányzat nem korlátozhatja a szervezésben.

A Fővárosi Önkormányzat kedden közzétette álláspontját az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntéséről, amellyel az AB érvénytelenítette a főváros 2006. október 26-án módosított, közterületek használatáról szóló rendeletét. "A rendeletmódosítás célja a joggal való visszaélés lehetőségeinek korlátozása volt politikai rendezvények esetében" - hangsúlyozza a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

Hatból három megbukott

A módosított rendelet hat olyan közterület-használati formát sorol fel, amelyekhez politikai rendezvény esetén is önkormányzati engedély szükséges. Az Alkotmánybíróság hétfői határozatával e hat feltételből hármat megerősített, hármat pedig megsemmisített.

A főváros szerint az Alkotmánybíróság nem kifogásolta a rendeletmódosításnak a kereskedelmi, vendéglátóipari és reklámtevékenységet korlátozó részeit, és elfogadta, hogy e tevékenységek esetében nem áll fenn szoros, tartalmi összefüggés a gyülekezési joggal.

Politikai pártoknak sincs ingyenreklám

Ez azt jelenti, hogy még politikai rendezvényeken sem lehet lacikonyhát, bazárt, óriásplakátot önkormányzati engedély nélkül elhelyezni.

Korábban mindegyikre volt precedens, például a Fidesz a Vörösmarty téren óriásplakátot állított fel, és azt mondták, hogy ez politikai rendezvény, ezért nem fizetnek a plakátok helyéért. Az SZDSZ és a MIÉP is büfé- és rendezvénysátrat állított fel a Városháza parkban, amiért azért nem fizethettek, mert az illetékes fővárosi bizottság csak tudomásul vette a sátrak felállítását, azt nem engedélyezte valójában.

Három megsemmisített kitétel

Az alkotmánybírósági határozat ugyanakkor három kitételt megsemmisített a rendeletben. Ennek értelmében a jövőben nem kell engedély építmények, berendezések létesítéséhez valamint gépjárművek parkolásnak nem minősülő elhelyezéséhez, amennyiben azok politikai rendezvényhez kapcsolódnak.

A főváros tudomásul veszi és tiszteletben tartja, hogy a közterület-használatnak e formái a gyülekezési jog és szólásszabadság önkormányzat által nem korlátozható körébe tartoznak, hangoztatja a közlemény az Alkotmánybíróság döntése után.

A Parlamentnek kéne foglalkoznia az üggyel

Ezek után világos, hogy ezt a kérdést kizárólag az Országgyűlés rendezheti, folytatódik a Városháza kommünikéje, amely megjegyzi: "A parlamenti pártoknak kell foglalkoznia azzal a problémával, hogy a joggal való visszaélés lehetősége továbbra is fennáll."

A jelenlegi szabályok alapján bárki engedély nélkül építhet bármekkora építményt, ha tevékenységét politikai rendezvényként határozza meg. Akár többhetes rockfesztivált is lehet ilyen módon engedély és közterülethasználati-díj fizetése nélkül szervezni, színpadokkal, sátortáborral, kamionnal - zárul a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

Hangoskodni lehet, etetni nem

Valójában azonban ennél bonyolultabb a helyzet, tudtuk meg a Városházáról, hiszen a rockfesztiválon a hangosítás és a sátrak, színpadok felállítása engedélymentes ezek szerint, ha például politikai gyűlésnek tüntetik fel azt, viszont bármiféle elárusítás esetén a fővárosnak már engedélyezési jogköre maradt az AB-döntés után is.

Szakértők szerint immár az összes magyar önkormányzatnak alighanem újra kell gondolnia a politikai rendezvények közterület-használati engedélyezését.

A Főpolgármesteri Hivatalban egyelőre nem tudtak választ adni az Index kérdésére, hogy az önkormányzat él-e azzal a jogával, hogy törvényjavaslatot terjesszen a Parlament elé, amelyben a közterületi és gyülekezési szabályozás módosítását indítványozza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?