Huba
17 °C
33 °C

Még mindig kijátszhatók a fővárosi gyülekezési szabályok

2007.02.13. 13:05
A főváros illetékesei szerint az Alkotmánybíróság döntése nyomán, ha valaki politikai rendezvénynek álcáz egy rock-koncertet, akkor az önkormányzat nem korlátozhatja a szervezésben.

A Fővárosi Önkormányzat kedden közzétette álláspontját az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntéséről, amellyel az AB érvénytelenítette a főváros 2006. október 26-án módosított, közterületek használatáról szóló rendeletét. "A rendeletmódosítás célja a joggal való visszaélés lehetőségeinek korlátozása volt politikai rendezvények esetében" - hangsúlyozza a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

Hatból három megbukott

A módosított rendelet hat olyan közterület-használati formát sorol fel, amelyekhez politikai rendezvény esetén is önkormányzati engedély szükséges. Az Alkotmánybíróság hétfői határozatával e hat feltételből hármat megerősített, hármat pedig megsemmisített.

A főváros szerint az Alkotmánybíróság nem kifogásolta a rendeletmódosításnak a kereskedelmi, vendéglátóipari és reklámtevékenységet korlátozó részeit, és elfogadta, hogy e tevékenységek esetében nem áll fenn szoros, tartalmi összefüggés a gyülekezési joggal.

Politikai pártoknak sincs ingyenreklám

Ez azt jelenti, hogy még politikai rendezvényeken sem lehet lacikonyhát, bazárt, óriásplakátot önkormányzati engedély nélkül elhelyezni.

Korábban mindegyikre volt precedens, például a Fidesz a Vörösmarty téren óriásplakátot állított fel, és azt mondták, hogy ez politikai rendezvény, ezért nem fizetnek a plakátok helyéért. Az SZDSZ és a MIÉP is büfé- és rendezvénysátrat állított fel a Városháza parkban, amiért azért nem fizethettek, mert az illetékes fővárosi bizottság csak tudomásul vette a sátrak felállítását, azt nem engedélyezte valójában.

Három megsemmisített kitétel

Az alkotmánybírósági határozat ugyanakkor három kitételt megsemmisített a rendeletben. Ennek értelmében a jövőben nem kell engedély építmények, berendezések létesítéséhez valamint gépjárművek parkolásnak nem minősülő elhelyezéséhez, amennyiben azok politikai rendezvényhez kapcsolódnak.

A főváros tudomásul veszi és tiszteletben tartja, hogy a közterület-használatnak e formái a gyülekezési jog és szólásszabadság önkormányzat által nem korlátozható körébe tartoznak, hangoztatja a közlemény az Alkotmánybíróság döntése után.

A Parlamentnek kéne foglalkoznia az üggyel

Ezek után világos, hogy ezt a kérdést kizárólag az Országgyűlés rendezheti, folytatódik a Városháza kommünikéje, amely megjegyzi: "A parlamenti pártoknak kell foglalkoznia azzal a problémával, hogy a joggal való visszaélés lehetősége továbbra is fennáll."

A jelenlegi szabályok alapján bárki engedély nélkül építhet bármekkora építményt, ha tevékenységét politikai rendezvényként határozza meg. Akár többhetes rockfesztivált is lehet ilyen módon engedély és közterülethasználati-díj fizetése nélkül szervezni, színpadokkal, sátortáborral, kamionnal - zárul a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

Hangoskodni lehet, etetni nem

Valójában azonban ennél bonyolultabb a helyzet, tudtuk meg a Városházáról, hiszen a rockfesztiválon a hangosítás és a sátrak, színpadok felállítása engedélymentes ezek szerint, ha például politikai gyűlésnek tüntetik fel azt, viszont bármiféle elárusítás esetén a fővárosnak már engedélyezési jogköre maradt az AB-döntés után is.

Szakértők szerint immár az összes magyar önkormányzatnak alighanem újra kell gondolnia a politikai rendezvények közterület-használati engedélyezését.

A Főpolgármesteri Hivatalban egyelőre nem tudtak választ adni az Index kérdésére, hogy az önkormányzat él-e azzal a jogával, hogy törvényjavaslatot terjesszen a Parlament elé, amelyben a közterületi és gyülekezési szabályozás módosítását indítványozza.