Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Braun helyettes államtitkárságra cserélte céges szerződését

2003.02.07. 14:33
Megszűnt Braun Róbert, Gaming Kft-jével a kancellária 33 milliós tanácsadási szerződése, miután az Index korábbi igazgatósági tagját helyettes államtitkárrá nevezték ki. A MeH tájékoztatása szerint a pénznek csak időarányos részét könyvelhette el bevételként a kommunikációs szakember vállalkozása. Braun kinevezésével így már két helyettes államtitkár foglalkozik a hat kinevezhetőből kommunikációs feladatokkal a kancellárián.
Helyettes államtitkárnak nevezte ki február 1-jei hatállyal Braun Róbertet Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Erről a MeH Kormányzati Kommunikációs Központja tájékoztatta az MTI-t. Braun Róbert korábban az Index igazgatója és az SZDSZ kabinetfőnöke volt, cégén keresztül a kormányváltás óta kommunikációs tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Kabinetben és felügyelőbizottsági tagja a MeH tulajdonában álló Millenáris Kht.-nek.

Időarányos teljesítés

Braun Róbert pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy cége, a Gaming Communications Kft. február 1-jei hatállyal felmondta szerződését a Miniszterelnöki Hivatallal. Közleményében emlékeztet arra, hogy a Gaming Communications Kft. 2002. decemberében szerinte nyilvános meghívásos közbeszerzési eljárás keretében elnyerte a Miniszterelnöki Hivatal által a kormány egyes kiemelt feladataival kapcsolatos stratégiai kommunikációs szolgáltatásokra kiírt pályázatot. Amint arról az Index korábban beszámolt, a cég versenytárs nélkül jutott a megbízáshoz, mert az ajánlattételre felkért másik két vállalkozás nem pályázott. Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábban úgy nyilatkozott, Braun Róbert cége megbízása révén jut javadalmazáshoz, ami egy főtisztviselő éves javadalmazásának felel meg.

"A felkérést elfogadtam

"A Gaming Communications Kft. szerződéses kötelezettségének megfelelően a munka elvégzését időarányosan teljesítette" - áll a dokumentumban. A közleményből kiderül, hogy mindezzel egy időben felvetődött: a MeH-nek a közfeladatok ellátása során teljesítendő kötelezettségei hatékonyabban valósíthatók meg, ha a miniszterelnököt érintő stratégiai feladatokra a Miniszterelnöki Kabineten belül önálló szervezeti egység jön létre, amelyet vezető állású köztisztviselő irányít. "Ennek nyomán a Miniszterelnöki Kabinet vezetője felkért arra, hogy ezt a feladatot lássam el. A felkérést elfogadtam" - fogalmaz Braun Róbert. A Magyar Hírlap pénteki híradása szerint Braun a kormányfő nyilvános szerepléseinek előkészítésével foglalkozik majd. Az ő feladata lesz, hogy háttéranyagokat, szakértői elemzéseket készítsen a kormányfő sajtószerepléseihez.

Kommunikációra két helyettes államtitkár

Braun Róbert kinevezésével immár két helyettes államtitkár foglalkozik a kormányzati kommunikációval. Míg a sajtó elé kerülő kormányzati megnyilvánulásokért a Kormányzati Kommunikációs Központ felel, élén Keszthelyi Andrással, illetve Gál J. Zoltán kormányszóvivővel, addig a rendezvényszervezéssel kapcsolatos feladatok, illetve a kormányfő nyilvános szerepléseinek előkészítése Braun Róbert feladata lesz.

A kormány rendelete alapján a Miniszterelnöki Hivatal hat helyettes államtitkárt adhat, annyit mint a nagyobb minisztériumok általában. A helyettesek egy-egy nagy területet felügyelnek, Így az példa nélküli, hogy hasonló típusú feladatra két helyettets is kineveztek. A MeH-ben Kodela László a humánpolitikai, Müller György a jogi, Füredi Károly a gazdasági és költségvetési ügyekben illetékes helyettes államtitkár, Szerdahelyi Péter pedig szakágazati helyettes államtitkár volt február elsejéig. (A MeH pénteki közleménye szerint Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal volt vezetője február esejével a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára. Az új tisztségviselő a gazdasági és társadalompolitikai titkárságot vezeti, feladata a miniszterelnök munkájának szakmai támogatása, a több tárcát érintő kormányzati munka összehangolása és előkészítése.)

Államtitkárságok helyettesek nélkül

A MeH-ben e rendelet alapján, így olyan nagy szervezeti egységek sem rendelkeznek kinevezett helyettes államtitkárral, mint a Baráth Etele irányította Nemzeti Fejlesztési Tervért felelős, vagy a területfejlesztést koordináló Nagy Sándor vezette államtitkárság, mely a 130 főt foglalkoztató Nemzeti Területfejlesztési Hivatalt is felügyeli. Ezeknél az államtitkárságoknál több helyettes államtitkári besorolású köztisztviselő dolgozik. Hogy valaki kinevezett, vagy államtitkár helyettes, vagy csak ilyen besorolású az leginkább a juttatásokban különbözik.

A kinevezett automatikusan jogosult szolgálati autóra, lakásra, diplomataútlevélre, míg a ki nem nevezett ezeket csak miniszteri, adott esetben pedig miniszterelnöki jóváhagyással kaphatja meg.  • Eladnék
  • Hírek