Aliz
6 °C
14 °C

Ezek a milliárdok nem azok a milliárdok?

2003.09.09. 21:00
Kormányzati állítások ellenére mégsem biztos, hogy milliárdos állami veszteségek nélkül zárul a brókerbortány financiális mérlege. A Figyelő értesülései szerint 4,2 milliárd forintnyi elsikkasztott közpénz sorsa még bizonytalan: a K&H Bank szerint az Állami Autópályakezelő Rt. júniusban visszaszerzett forrásainak harmada a Betonút Rt. elsikkasztott vagyonának részét képezi, ezért az összeget minden valószínűség szerint zárlat alá helyezték.
A Figyelő című hetilap értesülései szerint a K&H Equities Rt. augusztus 18-án azt kérte az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságától, hogy foglalja le az autópálya-kezelő egyik bankszámláján azt a 4,2 milliárd forintot, amely - legalábbis a brókercég álláspontja szerint - bűncselekményből származik, az összeg nagy részét a Betonút Rt. vagyonából sikkasztották el.

Elvileg volt 540 milliós haszon

A bank sajtóosztálya a bűnügyi zárlat iránti kérelem tényét a lapnak megerősítette, és azt is közölte, hogy választ egyelőre nem kaptak az ORFK-tól. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a lefoglalás tényét, és az ÁAK-tól sem kívántak reagálni a lap kérdésére. Ha bebizonyosodik, hogy az ORFK valóban zárolta a kérdéses milliárdokat, megdől eddigi hivatalos álláspont, amely szerint az állami cégnek a K&H Equities-nél elhelyezett pénze maradéktalanul megtérült, sőt ez év első öt hónapjában, a mintegy 13 milliárd forintra számítva tisztes, 540 millió forintos hozam termelődött.

Mint ismeretes, a rendőrség múlt hét végén őrizetbe vette Bitvai Miklóst, az ÁAK júliusban lemondott vezérigazgatóját, akit a hivatalos verzió szerint sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak. A szintén őrizetbe vett Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztással gyanúsítják.

Sajnos a magánvállalatoknak

A miniszterelnök is több alkalommal - legutóbb a Magyar Televízióban, augusztus 6-án - azt hangsúlyozta, hogy "nem állami pénzt sikkasztottak el, sajnos az ott lévő betétesek, magánvállalatok és magánszemélyek pénzét sikkasztották el". A brókercég által kezdeményezett zárlat azonban azt jelenti, hogy több milliárd forintnyi állami vagyon forog kockán, hiszen a magát károsultnak tartó és ismeretlen tettes ellen feljelentést tevő K&H és az állam egyaránt igényt tarthat a jelenleg az ÁAK egyik számláján lefoglalt pénzre.

Az egyik kéz és a másik

Molnár Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: "jelen pillanatban nem tudom megerősíteni a zárolás tényét". Az alezredes hozzátette: "tervezte az SZBEI az Állami Autópálya Kezelő Rt. egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását, azt viszont nem tudom, hogy megtörtént-e".

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a K&H üggyel kapcsolatban "két külön csoport nyomoz", ezért elképzelhető, hogy a zárolás megtörtént ugyan, de ő erről nem tud felvilágosítást adni. A banknál nem rendelkeznek tudomással arról, hogy a zárlat megtörtént-e, ez irányú választ az ORFK-tól nem kaptak. Az Állami Autópálya Kezelő Rt-nél az MTI-nek kedden úgy nyilakoztak: nincs tudomásuk, "sehonnan sem kaptak hivatalos értesítést" arról, hogy számlájukat zárolták volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?