Ilona
17 °C
33 °C

Ezek a milliárdok nem azok a milliárdok?

2003.09.09. 21:00
Kormányzati állítások ellenére mégsem biztos, hogy milliárdos állami veszteségek nélkül zárul a brókerbortány financiális mérlege. A Figyelő értesülései szerint 4,2 milliárd forintnyi elsikkasztott közpénz sorsa még bizonytalan: a K&H Bank szerint az Állami Autópályakezelő Rt. júniusban visszaszerzett forrásainak harmada a Betonút Rt. elsikkasztott vagyonának részét képezi, ezért az összeget minden valószínűség szerint zárlat alá helyezték.
A Figyelő című hetilap értesülései szerint a K&H Equities Rt. augusztus 18-án azt kérte az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságától, hogy foglalja le az autópálya-kezelő egyik bankszámláján azt a 4,2 milliárd forintot, amely - legalábbis a brókercég álláspontja szerint - bűncselekményből származik, az összeg nagy részét a Betonút Rt. vagyonából sikkasztották el.

Elvileg volt 540 milliós haszon

A bank sajtóosztálya a bűnügyi zárlat iránti kérelem tényét a lapnak megerősítette, és azt is közölte, hogy választ egyelőre nem kaptak az ORFK-tól. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a lefoglalás tényét, és az ÁAK-tól sem kívántak reagálni a lap kérdésére. Ha bebizonyosodik, hogy az ORFK valóban zárolta a kérdéses milliárdokat, megdől eddigi hivatalos álláspont, amely szerint az állami cégnek a K&H Equities-nél elhelyezett pénze maradéktalanul megtérült, sőt ez év első öt hónapjában, a mintegy 13 milliárd forintra számítva tisztes, 540 millió forintos hozam termelődött.

Mint ismeretes, a rendőrség múlt hét végén őrizetbe vette Bitvai Miklóst, az ÁAK júliusban lemondott vezérigazgatóját, akit a hivatalos verzió szerint sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak. A szintén őrizetbe vett Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztással gyanúsítják.

Sajnos a magánvállalatoknak

A miniszterelnök is több alkalommal - legutóbb a Magyar Televízióban, augusztus 6-án - azt hangsúlyozta, hogy "nem állami pénzt sikkasztottak el, sajnos az ott lévő betétesek, magánvállalatok és magánszemélyek pénzét sikkasztották el". A brókercég által kezdeményezett zárlat azonban azt jelenti, hogy több milliárd forintnyi állami vagyon forog kockán, hiszen a magát károsultnak tartó és ismeretlen tettes ellen feljelentést tevő K&H és az állam egyaránt igényt tarthat a jelenleg az ÁAK egyik számláján lefoglalt pénzre.

Az egyik kéz és a másik

Molnár Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: "jelen pillanatban nem tudom megerősíteni a zárolás tényét". Az alezredes hozzátette: "tervezte az SZBEI az Állami Autópálya Kezelő Rt. egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását, azt viszont nem tudom, hogy megtörtént-e".

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a K&H üggyel kapcsolatban "két külön csoport nyomoz", ezért elképzelhető, hogy a zárolás megtörtént ugyan, de ő erről nem tud felvilágosítást adni. A banknál nem rendelkeznek tudomással arról, hogy a zárlat megtörtént-e, ez irányú választ az ORFK-tól nem kaptak. Az Állami Autópálya Kezelő Rt-nél az MTI-nek kedden úgy nyilakoztak: nincs tudomásuk, "sehonnan sem kaptak hivatalos értesítést" arról, hogy számlájukat zárolták volna.