Viola
-6 °C
-2 °C

A BRFK feljelenti a becsületnapi demonstrálókat

2007.02.12. 17:31
A BRFK szabálysértés miatt feljelentést tesz a becsületnapi megemlékezés miatt, ugyanis a szervezők nem kértek közterület-használati engedélyt a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottságától a hangosításra. Információink szerint ezt a főváros is megtehette volna korábban.

A Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága nem adott engedélyt a Becsület napjára szombaton megemlékező szkinhed-gyűlés kihangosítására. Ez hétfőn derült ki, és az is, hogy a szervezők maguk sem kértek ilyen jóváhagyást.

Az Index már szombaton választ kért a Városházától, hogy történt-e az ügyben bármi is a Főpolgármesteri Hivatalban, akkor azonban még nem kaptunk érdemi választ.


Nézze meg képeinket!

Hétfőn viszont a fővárosi sajtóiroda közölte, hogy a rendőrségnek hivatalból kellene feljelentést tennie, hiszen szabálysértés történt a Hősök terén. Az érvényben lévő önkormányzati rendelet szerint ugyanis bármiféle hangosító eszközt engedélyeznie kell a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának, függetlenül attól, hogy mekkora helyet foglal el a közterületből. (Az Index információ szerint egyébként a feljelentést a Városháza maga is megtehette volna, hiszen a Fővárosi Önkormányzat alkotott rendeletet az ügyben.)

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője ezek után közölte az Indexszel: a rendőrség szabálysértés miatt feljelentést tesz az ügyben. A BRFK korábban úgy nyilatkozott, hogy a tüntetést a gyülekezési törvény alapján engedélyezte, és a törvénynek megfelelt az engedélyt kérők beadványa.

A szombati demonstráción időnként az egész Hősök tere visszhangzott az SS-re, a Wehrmachtra, a hungarista postásokra, a királyi honvédségre és csendőrségre üvöltözve emlékező német és magyar szónokoktól. Ők dobpergés közepette vonultatták be a tér közepére, egy kordonnal körbezárt területre a körülbelül ezerfős - többnyire szkinhedekből és néhány Kossuth térről is ismert demonstrálóból álló - sokaságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!