Az iraki újjáépítés lesz a téma Medgyessy és az amerikai nagykövet között

2003.03.25. 20:13
Az amerikai és a brit nagykövet az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt számoltak be iraki álláspontjukról. Szerintük a 40 ország koalícióját maguk mögött tudó szövetséges erőknek részt kell venniük az újjáépítésben, amelyben Magyarországnak is szerepe lehet.
Az amerikai és a brit nagykövet tájékoztatta az Országgyűlés külügyi bizottságát az iraki fejleményekről. Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy immár több mint 40 ország támogatja az Irak elleni katonai akciót, a számuk pedig naponta nő.

Köszönetet mondott az amerikai nagykövet Magyarországnak

"Vannak olyan országok, amelyek a katonai műveletekben is részt vesznek, mások - mint Magyarország is - támogatják az akciót, és vannak olyan államok, amelyek politikai támogatásukról biztosítják az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát" - jelentette ki az amerikai nagykövet. Éppen ezért köszönetet mondott Magyarországnak az akció támogatásáért.

A képviselők előtt az amerikai nagykövet Taszárról is szót ejtett, nemsokára elkezdődik az iraki ellenzékiek második csoportjának kiképzése - állította.

Az újjáépítésben Magyarországnak is feladata lesz

Az Egyesült Államok célja, hogy minél kevesebb polgári áldozata legyen a katonai akciónak - mondta az amerikai nagykövet, aki mindehhez hozzátette: az Egyesült Államok részt fog venni Irak újjáépítésében, és szeretné, ha az országot sújtó szankciók mielőbb megszűnnének. Az amerikai szerepvállalásról a háborút követően, kifejtette, hogy fő feladatuk a békefenntartás, az infrastruktúra helyreállítása, valamint a humanitárius segélyek - azon belül orvosi eszközök - biztosítása lesz. A magyar miniszterelnök jelezte már Magyarország készségét ez utóbbiban való részvételre - mondta. Ennek részleteit a jövőben tárgyalják meg Medgyessy Péterrel.

Nigel Thorpe, Nagy-Britannia budapesti nagykövete azt hangsúlyozta: általános célkitűzés Irak leszerelése, az ENSZ BT határozatainak érvényesítése, a tömegpusztító fegyverek hollétének feltárása, az iraki szabotázsakciók, valamint a konfliktus továbbterjedésének megakadályozása. A brit nagykövet szerint Irak felszabadítását követően egy stabil, egységes, békés jogkövető iraki államot kell létrehozni.

A bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt együttérzéséről biztosította az iraki háború minden áldozatát, és családtagjaikat. Pártjának megítélése szerint - mondta - a legfontosabb a háború mielőbbi befejezése, és az, hogy a katonai akció mielőbb elérje célját, továbbá minél kevesebb emberáldozattal járjon. A konfliktus kezelése mielőbb diplomáciai mederbe kell terelődjön - mondta. A Fidesz szerint az ENSZ tekintélyének romlása és a terrorizmus terjedése intő jel, az erőszak továbbterjedésének beláthatatlan következményei lehetnek.

Negyvenen, közös értékekkel Irak lefegyverzése mellett

Nigel Thorpe köszönetet mondott az áldozatul esett iraki és brit katonákért kifejezett együttérzésért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint 40 országot tömörítő koalíciónak azon országok a tagjai, amelyek közös értékek, elvek mentén támogatják a háborút. Nancy Goodman Brinker elmondta, hogy nemrég beszélt országa prágai nagykövetével, és nem tud arról, hogy Csehország kilépett volna a koalícióból. "Magyarország is állt diktatórikus rezsim irányítása alatt, most jött el az ideje Irak felszabadításának" - jelentette ki az amerikai nagykövet.

Kormánypárti képviselők támogatásukról biztosították a koalíciót, valamint a kormánynak az iraki háborúval kapcsolatos álláspontját.  • Hírek
  • Hírek