Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Faji alapú erőszaktól tartanak a britek

2008.04.18. 12:22
Három brit állampolgárból kettő aggódik amiatt, hogy faji alapú erőszakhullám söpör végig a szigeteken, a lakosság fele pedig azt szeretné, hogy ha a bevándorlókat arra bátoríthatnák: távozzanak az országból.

Riasztónak találta Trevor Phillips, Az Egyenlő Bánásmód és az Emberi Jogok Bizottsága nevű brit civilszervezet vezetője annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit, amiből kiderült: a britek többsége faji alapú erőszakhullám kitörésétől tart. A szigetországban egyébként utoljára hét éve dúltak ilyen zavargások, akkor fehér bőrű és ázsiai fiatalok feszültek egymásnak.

A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató számára készített felmérésben ezer személy vett részt. A megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy Nagy-Britanniában túl sok a bevándorló. A lakosság fele szívesen kiköltöztetné a bevándorlókat a szigetországból. A népesség 25 százaléka pedig egyenesen úgy érzi, hogy az a negyed, ahol lakik, már nem is már nem is Nagy-Britannia része. Pontosan húsz százalékuk elismerte, hogy faji előítélete van.

Kényes politikai kérdés a bevándorlás Nagy-Britanniában, ahová több százezer ember érkezett az elmúlt években, sokan az Európai Unióhoz csatlakozott közép- vagy kelet-európai országokból. A fő politikai pártok egyetértenek abban, hogy a bevándorlás nagy lökést adott a brit gazdaságnak, de a bírálók úgy érvelnek, hogy a tömeges bevándorlás miatt csökkent a Nagy-Britanniában született munkások bére és túlterheltté váltak a közszolgálatot ellátó intézmények.