Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Faji alapú erőszaktól tartanak a britek

2008.04.18. 12:22
Három brit állampolgárból kettő aggódik amiatt, hogy faji alapú erőszakhullám söpör végig a szigeteken, a lakosság fele pedig azt szeretné, hogy ha a bevándorlókat arra bátoríthatnák: távozzanak az országból.

Riasztónak találta Trevor Phillips, Az Egyenlő Bánásmód és az Emberi Jogok Bizottsága nevű brit civilszervezet vezetője annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit, amiből kiderült: a britek többsége faji alapú erőszakhullám kitörésétől tart. A szigetországban egyébként utoljára hét éve dúltak ilyen zavargások, akkor fehér bőrű és ázsiai fiatalok feszültek egymásnak.

A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató számára készített felmérésben ezer személy vett részt. A megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy Nagy-Britanniában túl sok a bevándorló. A lakosság fele szívesen kiköltöztetné a bevándorlókat a szigetországból. A népesség 25 százaléka pedig egyenesen úgy érzi, hogy az a negyed, ahol lakik, már nem is már nem is Nagy-Britannia része. Pontosan húsz százalékuk elismerte, hogy faji előítélete van.

Kényes politikai kérdés a bevándorlás Nagy-Britanniában, ahová több százezer ember érkezett az elmúlt években, sokan az Európai Unióhoz csatlakozott közép- vagy kelet-európai országokból. A fő politikai pártok egyetértenek abban, hogy a bevándorlás nagy lökést adott a brit gazdaságnak, de a bírálók úgy érvelnek, hogy a tömeges bevándorlás miatt csökkent a Nagy-Britanniában született munkások bére és túlterheltté váltak a közszolgálatot ellátó intézmények.  • Vennék
  • Hírek