Márk
13 °C
28 °C

Felvilágosító kampány a baranyai romáknak

2006.11.22. 17:24
A magyar romák tömeges kivándorlása ellenére sem változtatna bevándorlási politikáján Svédország, de elképzelhető, hogy Románia és Bulgária EU-csatlakozásakor felülbírálják nyitott befogadási politikájukat. Cselekvési program és kommunikációs kampány készül a romák elvándorlásának megakadályozására.

Nem akar változtatni bevándorlási politikáján a svéd kormány, a magyar romák elmúlt hetekben tapasztalt menedékkérelmi inváziójának problémáját felvilágosítási kampánnyal tervezi megoldani, közölte a svéd külügyminisztérium migrációs és menedékügyi főosztályvezetője szerdán.

"Nem látom okát annak, hogy meg kellene változtatni bevándorlási politikánkat" - fogalmazott Niklas Kebbon stockholmi hivatalában adott nyilatkozatában. Elismerte, a magyar romák közelmúltban napvilágra került nagy arányú menedékjogi kérelme valóban új helyzet elé állította a svéd hatóságokat, de ennek ellenére sem akarnak eltérni a korábban már egyértelművé tett, nyitottságról szóló befogadási politikájuktól.

Eltökéltek a svédek

„Továbbra is célunk a menedékjog biztosítása az arra rászorulóknak, folytatni kívánjuk a bevándorlási hatóságok ellenőrzését, akárcsak az európai jogharmonizációs folyamatot a menedékjogi kérdésekben is" - jelentette ki a főosztályvezető. Elmondta azt is, hogy új programként a kormány szeretné növelni a munkaerőpiacra érkező külföldiek arányát.

A stockholmi kormány elkötelezettségét sejteti, hogy a jelenlegi kormányfő, a mérsékelten konzervatív Fredrik Reinfeldt korábban, még ellenzékben bírálta a szociáldemokrata kormány néhány évvel ezelőtti előterjesztését, amely a bevándorlás korlátozását célozta, tette hozzá Kebbon.

A magyar romák kivándorlásával kapcsolatban elmondta, mindenképpen új helyzetről van szó. Ilyen nagy arányban - szerda reggelig mintegy 250-300-an kértek menedékjogot - uniós polgárok még soha nem folyamodtak menekültstátusért. Hét szlovák, öt lett és négy holland állampolgár mellett a magyar kérvényezők száma 149 volt november 12-ig, derül ki az MTI birtokába jutott dokumentumból, amely szerint a nagy arányú kivándorlás október utolsó hetében kezdődött.

Kommunikációs kampány

A külügyi osztályvezető közölte, a svéd kormány felvilágosító jellegű kommunikációs kampánnyal próbálja megkeresni a megoldást, a budapesti nagykövetség munkatársaival Baranya megye több településére is ellátogatnak. Emellett folyamatosan tesznek közzé hirdetéseket is a vidéki újságokban.

Arra a felvetésre, hogy ha nem lesz szigorítás a bevándorlási politikában, akkor hogyan tudnák kivédeni Románia, Bulgária - januárban csatlakozó uniós tagállamok - esetleges menedékkérőinek áradatát, Niklas Kebbon azt felelte, az egyelőre számára is rejtély. Jövőre az igazságügyi minisztériumhoz átkerülő főosztály minden bizonnyal jogi módosításokkal is kell, hogy éljen majd, tette hozzá.

Párhuzamos lépések

Cselekvési programot dolgoz ki a romák Svédországba való további tömeges kiutazásának megakadályozására az erre a célra napokban felállt baranyai ad hoc bizottság, közölte a grémium elnöke szerdán Komlón, sajtótájékoztatón. Kisebbségi vezetők, polgármesterek, valamint az érintett minisztériumok képviselőinek közreműködésével péntekre olyan programot állítunk össze, melynek javaslatai segíthetnek a romák itthon tartásában, helyzetük javításában, mondta Várnai Márton.

Az elnök, aki egyben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) pécsi képviselője is, arra a kérdésére, hogy vannak-e már konkrét javaslatok, azt mondta, a programhoz további egyeztetések szükségesek, addig erről nem kíván nyilatkozni. Várnai Márton szólt ugyanakkor arról, hogy pénteken Komlón önkormányzati vezetők és a Külügyminisztérium képviselő fórumot tartanak a kiutazni vágyóknak. Ezen tájékoztatják őket az aktuális menedékjogi, bevándorlási tudnivalókról.