Gerzson
-3 °C
3 °C

Másfél éve tud a világ a budapesti álbrókerekről

2003.11.17. 08:59
Hosszú adatgyűjtésnek kellett megelőznie a hétmilliárdos csalással vádolt álbrókerek letartóztatását, állítja az ORFK pénzmosás elleni alosztályának vezetője, aki a hét elején jelentette be egy Budapestről irányított nemzetközi részvényügylet felgöngyölítését. A PSZÁF azt állítja, már másfél éve jelezték az ügyet a rendőröknek; és tavaly nyár óta a külföldi sajtóban is többször írtak a Magyarországról telefonon befektetési pénzeket szerző vállalkozásokról.
Az angolszász sajtó és több külföldi pénzügyi felügyelet már vagy másfél éve rendszeresen figyelmeztet a Livingstone Asset Management és utódcégei törvénytelen ténykedésére. A Budapesten működő cégek vezetőit alig egy hete tartóztatta le a rendőrség, a három álbrókert hétmilliárdos csalással vádolják.

Fél Európa tudott róluk

A telefonos részvényeladással foglalkozó vállalkozások már tavaly szemet szúrtak a belga, az ír, a spanyol és a portugál felügyeletnek. A belga tőzsdei felügyelet 2002 augusztus 13-i közleményében arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy a milánói Cambridge International befektetési ajánlatokkal keresi meg telefonon a polgárokat, noha erre nincs engedélye. A felügyelet szeptember 30-i közleménye szerint a genfi, párizsi, római és stockholmi székhelyű Livingstone Asset Management nem rendelkezik működési engedéllyel Belgiumban, ennek ellenére próbálja telefonon eladni az amerikai Safeguard Technology részvényeit a belga befektetőknek.

Az ír nemzeti bank 2002. október 15-én adott ki figyelmeztetést, miszerint a Svájcban, Franciaországban, Olaszországban és Svédországban működő Livingstone Asset Managementnek nincs engedélye befektetési tevékenységre vagy befektetési tanácsadási tevékenységre Írország területén. A bank idén február 18-án kiadott hasonló figyelmeztetésében már az Ausztriában, Magyarországon és Olaszországban tevékenykedő Cambridge Global szerepel.

Tízdollárosokkal intézték el

Magyar kazánház
A világ pénzügyi felügyeletei előtt évek óta ismert a "boiler room" (kazánház) névre keresztelt csalás. A módszer angol nevét az átvert befektetőre nehezedő nyomásról kapta: a részvényeket áruló ügynök ügyes pszichológiai és tárgyalástechnikai fogásokkal terelgeti az ügyfelet a döntés felé. Az angol pénzügyi felügyelet azt tanácsolja a befektetőknek, hogy mindenképpen ellenőrizzék, rendelkezik-e engedéllyel a kérdéses brókercég, és nézzenek utána a részvények aktuális árfolyamainak is, mielőtt elfogadják az ajánlatot. Ennek ellenére minden évben rengeteg hiszékeny ügyfelet vernek át a hasonló cégek.
Az angol Moneywise pénzügyi magazin tényfeltáró újságírója, Tony Hetherington már idén januárban figyelmeztette olvasóit a Livingstone gyanús üzelmeire, az angol pénzügyi felügyelet azonban csak júniusban adott ki figyelmeztetést a cégről. Az engedély nélküli cégek listáján szerepel a Cambridge és a Livingstone is. Hetherington szerint januárban a belga tőzsdei felügyelet mellett már a spanyol, a portugál és az ír felügyelet is figyelmeztetést adott ki a Livingstone-nal kapcsolatban, az új-zélandi felügyelet pedig azt vizsgálja, milyen kapcsolata van a cégnek egy thaiföldi részvénycsalással. A cikk szerint Olaszországban megtiltották a Livingstone működését.

A Guardian egyik cikke augusztus közepén tárta fel a budapesti központú "boiler room" cégek működését. A lap - egykori munkatársak megszólalásait idézve - gyakorlatilag teljes egészében feltérképezte a zavaros ügyletek mechanizmusát, havi kétmillió dollárra becsülte a Livingstone értéktelen részvényeladásokból befolyó havi bevételét. Az álnéven nyilatkozó exbróker szerint egyébként a cégnél már márciusban volt razzia, de azt a külföldi vezetők egy nagyobb pakk tízdollárossal elintézték.

A sajtóinformáció nem elég

A törvénytelennek vélt esetek sajtóleírásai nem elegendőek egy eljárás lefolytatásához, nyilatkozta az Index kérdésére az ORFK pénzmosás elleni alosztályának vezetője, Molnár Csaba. Az alezredes szerint a rendőrségnek az volt a feladata, hogy az extraprofit-ígéretekről bebizonyítsa: valóban megtévesztések voltak. Molnár elmondta, hogy valóban augusztusban, a Guardian-cikk megjelenésével szinte egy időben indult a hivatalos nyomozás, de hosszú adatgyűjtési időszak előzte meg.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője nem kívánta kommentálni a Guardian állítását a tavaszi razziáról, mint mondta, az állításért nem ő, hanem a lap újságírója a felelős.

A PSZÁF egyébként a nyomozók bejelentése után közleményben tudatta, hogy a felügyelet már 2002. július 25-én jelezte a rendőrségnek az engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és pénzmosás bűntettének gyanúját. A PSZÁF-hoz közeli informátorok szerint a szervezet több csatornán is küldött figyelmeztetéseket a rendőrségnek a Livingstone és a Cambridge Global tevékenységéről. A nyilvánosság előtt azonban október 14-én, egy úgynevezett feketelista közzétételével vált ismertté, hogy a PSZÁF-nak tudomása van a külföldről érkezett figyelmeztetésekről.