Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egyre több károsult a brókerbotrányban?

2003.07.30. 12:31
Kulcsárral semmilyen kapcsolatban sem álló K&H-s kisbefektetők jelezték: sem tőkéjük, sem annak hozama nincs a számlájukon. A bank egyeztetést folytat az érintettekkel, azt azonban nem lehet tudni, hogy mit tekintenek jogos követelésnek, írja a Magyar Hírlap. A K&H közleményben cáfolta a lap állításait, az érintettek köre szerintük nem több hatvan-hetven ügyfélnél.
Az elmúlt napokban több kisbefektető jelezte, hogy a botrány kitörése után egyeztették számláikat a brókercéggel, és kiderült: sem tőkéjük, sem annak hozama nincs a számlájukon, értesült a Magyar Hírlap. A lap szerint ők nem tagjai annak 177 tagból álló kivételezett körnek, amelynek vagyonkezelését Kulcsár Attila végezte. A brókercégre néhány millió forintot bíztak. A bank sajtóosztályán megerősítették, hogy egyeztetést folytatnak minden olyan érintettel, akiknek befektetési tanácsadói szerződése volt. A K&H szerint azok, akik nem álltak kapcsolatban Kulcsár Attilával, nem lehetnek károsultjai a szabálytalan ügyleteknek.

Hitesy férje is Kulcsár ügyfele volt
A bank felügyelőbizottságának (fb) elnöknője, Hitesy Ágnes múlt héten - összeférhetetlenség címén - valószínűleg nemcsak korábbi cégének tulajdonlása miatt mondott le, hanem azért is, mert férje szintén tagja annak a kiemelt ügyfélkörnek, amelynek vagyonkezelését a K&H Equitiesnél Kulcsár Attila végezte. Az Euroconsult Kft.-t, amely Hitesy résztulajdonában volt, a bank az idén megvette. Az fb elnöknője ezt összeférhetetlennek minősítette, és lemondott megbízatásáról.

A Magyar Hírlap külföldi pénzügyi forrásokból is úgy értesült, hogy a bank és brókercégének főtulajdonosa a felvetődő igények teljes kielégítésére készül. A belga KBC úgy döntött, inkább kifizeti az esetleg megkérdőjelezhető követeléseket is, semmint nyilvános vitába bocsátkozzon a károsultakkal.

Továbbra sem ismert azonban, mit tekint jogos követelésnek a K&H. Kőbánya önkormányzata például a 2000. évi áron 2,7 milliárdos követeléséből. A számlavezető pénzintézettől csupán egy olyan levél érkezett, hogy a kerület jogos igényeit a bank kielégíti. Hogy ezek közé tartozik-e a mintegy százezer darab Richter-részvény, nem derült ki.

"Az Equitiesnél feltárt szabálytalanságok egy olyan kisbefektetőt sem érintenek, akik nem közvetlenül Kulcsár Attilával álltak kapcsolatban. Így olyan kisbefektetők, akiknek nem volt közvetlen kapcsolata Kulcsár Attilával, károsultjai sem lehetnek a feltárt szabálytalanságoknak" - cáfolja lapunkhoz eljuttatott közleményében a K&H Kommunikációs Igazgatósága a Magyar Hírlapban megjelenteket. A bank belső vizsgálatának jelenlegi állása megerősíti, hogy a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletek esetleges érintettjeinek száma - a korábbi tájékoztatásnak megfelelően - továbbra is csak hatvan-hetven. A belső vizsgálat eddig nem tárt fel újabb esetlegesen érintett ügyfelet, é smai napig a brókercéghez sem érkeztek ilyen megkeresések. A érintettekkel a számlaegyeztetések folyamatban vannak.