Donát
-4 °C
2 °C

Szorgalmasan jelentik a pénzmosásgyanús ügyeket

2004.01.16. 14:24
Ugrásszerűen megnőtt a pénzmosás gyanúja miatti bejelentések száma, mióta a rendőrség a K&H ügyben nyomoz. Pénteken sajtótájékoztatón számoltak be az ügyön dolgozó rendőri vezetők a fél éve tartó nyomozás állásáról.
"Nem lesz bombasztikus bejelentés" - kezdte Liszka Károly rendőr ezredes a sajtótájékoztatót, majd miután röviden kitért a rendőrség és az ügyészség szoros együttműködésére, mellyel a K&H-ügyet kezelik átadta szót az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Vizsgálai Főosztályának vezetőjének.

Gera Antal rendőr ezredes, aki a brókerbotrányban kisebb szerepet játszó bejelentési kötelezettség elmulasztása miatti nyomozást vezeti, beszámolt róla, hogy két banki alkalmazottal szemben megszüntették az eljárást, így jelenleg két bank (OTP és Inter-Európa Bank) összesen tizenhat munkatársát gyanúsítják. Mivel esetükben szándékosságra bizonyíték nem került elő, ezért ellenük valószínűleg gondatlanságból elkövetett, bejelentési kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt indul majd eljárás. A nyomozás erre vonatkozó szakasza lezárult, azonban a továbbiakban még hallgatnak meg banki alkalmazottakat.

Fegyelmezett pénztárosok

Az ezredes a banki pénztárosok és más munkatársakról szólva kiemelte, hogy mióta a nyomozásról ír a sajtó, ugrásszerűen megnőtt a pénzmosás-gyanús tranzakciókról szóló bejelentések száma. Ezt egyrészt örvendetes tartják, hiszen "fokozódott az állampolgári fegyelem", másfelől "üröm az örömben", hogy a bejelentések között nagy számban vannak megalapozatlanok. A rendőrség tud olyan pénzintézetről is, ahol az elnökség úgy döntött, hogy függetlenül a gyanútól, adott összeg felett jelentést tesznek a rendőrségnek.

Számparádé

Papp Csaba alezredes, az ORFK SZBEI Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának vezetője elmondta, hogy a nyomozás hat hónapja alatt az általa irányított rendőrségi munkatársak 21 feljelentés alapján 12 főt gyanúsítottak meg, közülük négyet le is tartóztattak, hárman jelenleg óvadék ellenében házi őrizetben várják a fejleményeket. Az ügy részleteinek feltárása során körülbelül 10 milliárd forintnyi összeget helyeztek zár alá, miközben 194 embert hallgattak ki tanúként, közülük 120 Kulcsár Attila ügyfélköréből került ki. Jogsegély kérelemmel 12 országot keresett meg a magyar rendőrség a legalább 10 milliárd forintnyi kárt okozó brókerügy mielőbbi felgöngyölése érdekében. A rendőrség a részletek tisztázása érdekében 3 terabájtnyi anyagot (jórészt pénzintézeti dokumentumokat) gyűjtött be, azaz mintegy 5000 cd-t kellett és kell átfésülni releváns adatok után kutatva.

A következő lépésekről szólva az alezredes elmondta, hogy egyfelől további ügyfelek meghallgatását tervezik, másrészt szeretnék a mosott pénz közvetítésében részes kör büntetőjogi felelősségét tisztázni (Taxis Gyuszi és társai), illetve hátra van még Kulcsár Attila közvetlen környezetének átvilágítása, a tekintetben, hogy ki miről tudhatott, ki milyen szerepet játszott a történtekben. Ez utóbbiak miatt további tanúkat hallgatnak meg, illetve várnak az Equitisnél és K&H Banknál folyó belső vizsgálatok befejezésére. Nagy valószínűséggel ezek lezárulta után nő majd a gyanúsítottak köre - tette hozzá Papp Csaba.