Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Brókerbizottság: A szocialisták elnöki puccsot emlegetnek

2003.10.29. 17:16
Az MSZP és az SZDSZ képviselői elhagyták a brókerbizottság szerdai ülését, mert a bizottság fideszes elnöke, a koalíciós képviselők legnagyobb meglepetésére már a legelső ülésre meghívta azt a kilenc fideszes volt kormánytagot és képviselőt, akiket az MSZP a brókerbotránnyal kapcsolatos hatvanegy kérdésében név szerint megemlített.
Tóth Károly MSZP-s képviselő, miután párttársával, Simon Gáborral elhagyta - az utóbbi által "kutyakomédiának" tartott - bizottsági ülést, újságíróknak elmondta, szerinte a fideszes elnök, Demeter Ervin, azért hívta meg már a legelső ülésre Áder Jánost, valamint nyolc volt fideszes kormánytagot és politikust - Orbán Viktort, Kövér Lászlót, Pintér Sándort, Varga Mihályt, Járai Zsigmondot, Rogán Antalt, Navracsics Tibort, valamint önmagát - mert ezzel "ki akarja menteni" őket az érdemi meghallgatás elől. Szerinte ez a lépés Demeter részéről "elnöki puccs" volt.

A szocialisták szerint ugyanis addig nem tudnak mit kérdezni Áderéktól, ameddig nincsenek a birtokában például annak a 2001-ben készült kihallgatási jegyzőkönyvnek, amely Rejtő E. Tibor rendőrségen tett vallomása alapján készült. Továbbá nem ismerik a PSZÁF elmúlt három évben a K&H-nál végzett vizsgálatainak iratait, tervezeteit sem.

A kivonulást közel kétórás vita előzte meg. A koalíciós és az ellenzéki képviselők nem értettek egyet már abban sem, hogy az első ülésnapon egyáltalán végezzenek-e érdemi munkát. A szocialisták és a fideszes képviselők gyakorlatilag jelentéstani vitát folytattak arról, mi minősül "meghallgatásnak", van-e értelme a bizottság feladatainak felsorolásában szerepeltetni a "majd", a "valamint", és a "kapcsán" szavakat.

Végül a testület - az MDF-es Font Sándor, valamint a fideszes Szijjártó Péter és Répássy Róbert - támogatásával a kormánypárti képviselők ellenében - megkezdte a munkát. A szocialisták és az SZDSZ-es Gulyás József Áder János meghallgatása előtt hagyták el a termet. Répássy Róbert - a képviselők távozása után - úgy vélekedett, hogy az ülés azt bizonyította, hogy a Fidesznek nincs takargatnivalója, a MSZP pedig még azt sem tudja, hogy saját kérdéseinek mi az alapja. A szocialista Tóth Károly attól tart, hogy a szerdai meghallgatás után a bizottság elnöke már nem fogja újra a testület elé hívni a fideszeseket. Az Index erre vonatkozó kérdésére Répássy annyit mondott: "ne szaladjunk ennyire előre".

Tóth Károly szerint azért lenne szükség a fideszesek meghallgatására, mert az Orbán-kormány idején "tudatosan hagyták az ügyet kibontakozni". Font Sándor szerint azzal, hogy a parlament hat hónapra korlátozta a bizottság működését, a koalíciónak az a célja, hogy megakadályozza a bizottság érdemi működését. Simon Gábor, MSZP-s képviselő mint mondta: "örül, hogy Áder megjelent", ám szerinte az okiratok ismeretében tudják csak eldönteni, hogy Ádert "ismét a bizottság elé idézik-e majd".

Az ülésre meghívott politikusok zöme alig egy-két percet tartózkodott csupán a bizottság előtt. Áder János lényegében megismételte korábbi, a nemzetbiztonsági bizottság előtt tett nyilatkozatát: 15 percre találkozott Kulcsárral egy ügyvéd ismerőse kezdeményezésére. Járai elmondta, nem tudott a banknál történt visszaélésekről. Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke és Kövér László is egy "nemmel" válaszoltak arra a kérdésre, hogy találkoztak-e Rejtő E. Tiborral, vagy Kulcsár Attilával, majd elköszöntek a bizottság tagjaitól. Előzőleg Kövér még annyit mondott egy kérdésre válaszolva, hogy igaz, hogy testvére tárgyalt Kulcsárral, de "nem vagyunk családi barátok".

Orbán Viktor volt miniszterelnök közölte: "már a kérdések feltevésével sem ért egyet", ám mivel országgyűlési határozat született erről, válaszol. Mint mondta Kulcsár Attiláról az ügy kirobbanása után hallott először, Rejtő E. Tiborral pedig előfordulhat, hogy "állami ünnepségen vagy gazdasági fórumon egy légtérben tartózkodott". Orbán azt is elmondta, hogy előzőleg nem tudott arról, hogy Áder találkozott Kulcsárral, csak miután az egész ügy kirobbant, a volt házelnök ugyanis beszámolt erről egy elnökségi ülésen. Szásszal való kapcsolatát Orbán "személyesnek" minősítette.

Pintér Sánor volt belügyminiszter, Gera Antal ezredessel, aki jelenleg a K&H ügy pénzmosási szálait bogozgatja, együtt válaszolt a fideszesek által feltett MSZP-s kérdésekre. Mintketten hangsúlyozták, hogy az idén júliusig nem tudtak arról, mi zajlik a pénzintézetnél, így előtte nem tettek és nem is tehettek ellene semmit. Egy 2001-es pénzmosási üggyel kapcsolatos kérdésre, amelyben a kérdés sugalmazása szerint kihallgatták a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibort, Gera azt mondta, nem nyomoztak, mert a bűncselekmény akkorra elévült.

Pintér, mint mondta, utánnanézett az ügyletnek, amely 1998 május 25-re datálódik. Akkor az ING Banknál volt egy 30 millió forintos befizetés, amelyet nem jelentettek a pénztárosok, de akkor nem is ő volt a belügyminiszter, hanem Kuncze Gábor - ez utóbbit már Demeter Ervin tette hozzá. Gera azt is elmondta, hogy jelenlegi ismereteik szerint Rejtőnek és Kulcsárnak is vannak off-shore cégei. Demeter Ervin arra kérte Gerát, hogy írásban tájékoztassák a bizottságot az ügy jelenlegi állásáról, ám ezt, mint az ezredes jelezte, a főkapitánytól kell kérniük.

Rogán Antal szerint, amióta nyár elején javasolta, hogy alakuljon meg a Pannonplast bizottság, azóta folyamatosan próbálják hírbe hozni. Egyébiránt Rejtővel nem találkozott, pedig a bankvezér többször is elhívta ebédelni. Az Index kérdésére azzal indokolta a Rejtőtől való elzárkózását, hogy "nem fért bele az idejébe". Azt is elmondta, hogy Kulcsár őt, mint az V. kerületi Fidesz-frakciójának vezetőjét, arra akarta rávenni, hogy segítsen neki abban: a városrész a K&H elhíresült brókercégét bízza meg a vagyonkezeléssel, ám az üzlet nem köttetett meg.

Varga Mihály sem tudott arról, hogy minisztersége idején pénzügyi visszaélés történt a K&H-nál. Személyes kapcsolata nem volt Rejtővel, csak mint bankvezető kereste fel őt a Pénzügyminisztériumban. Hogy történt-e "hosszas" megbeszélés Szásszal a megveretése előtti napokban, Varga azt mondta: rendszeresen találkoztak, a PSZÁF-ről szóló 2002-es jelentést vitatták meg aznap, ám a megbeszélés nem húzódott el, csupán egy órán keresztül tartott, mert rögtön utánna Juszt László és stábja érkezett hozzá forgatásra.