Piroska
-2 °C
5 °C

Brókerbizottság: Botrányba fulladt meghallgatások

2003.11.05. 13:45
Nem hallgatta meg a brókerügyet vizsgáló parlamenti bizottság az Állami Autópályakezelő, illetve a Nemzeti Autópálya Rt. vezetőit, mert a meghívottak addig nem kívánnak érdemben felelni, amíg nem tisztázott házszabályszerű-e a testület működése. Igaz a testület már a napirendjét sem tudta elfogadni.
Botrányos jelenetek között folytatódott szerdán a parlamenti bróker-bizottság - jelenti a HavariaPress. A vita ez alkalommal amiatt robbant ki, hogy Demeter Ervin, a bizottság ellenzéki elnöke nem akart új napirendet megszavaztatni, hanem a legutóbbit kívánta folytatni. Wiener György, szocialista képviselő szerint Demeter eljárása házszabályellenes, és hozzátette, hogy a bizottság elnöke Tisza István idejéhez hasonló módon vezeti az ülést. Wienert sorozatos közbekiabálásai miatt többször is rendreutasították, végül Répássy Róbert fideszes politikus erélyesebb elnöki fellépésre szólította fel a bizottság vezetőjét. Demeter erre öt perc szünetet rendelt el a rend helyreállítása érdekében.

Magánemberként sajnálja az NA Rt. vezetője a délelőtt történteket
Bodnár Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta: a bizottság délelőtti ülésén több mint félórás indulatos vita alakult ki a napirendről, a képviselők megegyezni később sem tudtak. Hozzátette: a bizottság legitimitását nem kérdőjelezi meg és normális viszonyok között bármikor kész válaszolni a kérdésekre. Közölte: magánemberként is sajnálja a történteket, és hangsúlyozta, hogy a bizottságot is terheli felelősség azokkal szemben, akiket beidéz. Úgy vélte: egyetlen állampolgárt sem méltányos ilyen helyzetbe hozni.
A konfliktus mögött a hírügynökség értesülései szerint az állhat, hogy a kormánypártiak mindaddig fel akarják függeszteni a vizsgálóbizottság ülését, amíg az országgyűlés meg nem hozza az alkotmánybíróság által előirt törvényt a vizsgálóbizottságok működéséről. Ezt 2004. márciusáig kell a háznak megtennie. A testület tagjai végül nem fogadtak el új napirendet, hanem folytatták a bizottság feladataként meghatározott kérdések egy hete megkezdett tárgyalását. Arra kerestek választ, hogyan kerültek közpénzek a Pannonplast Rt.-be és milyen módon érintett ebben az ÁAK és az NA.

Együttműködési szándékukat kifejezték, de nem válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. és a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. jelen lévő képviselői. Miközben Demeter Ervin fideszes elnök a parlament által megszavazott 181 kérdés közül a meghívottaknak feltette volna a rájuk vonatkozóakat, Wiener György párhuzamosan beszélve az elnökkel, hangosan arra szóllította fel Bodnárékat, hogy nem szükséges válaszolniuk. Demeter a mikrofonhoz közelebb hajolva próbálta túlkiabálni Wienert. Demeter azt kérte, hogy a meghívottak a bekiabálásokat fogják fel úgy, mintha csak "légkalapács" szólna.

A testület előtt Bodnár Zoltán, az NA vezérigazgatója kijelentette: az ügyrendi vitára tekintettel addig nem kíván válaszolni a brókerügy körülményeit vizsgáló kérdésekre, amíg nem biztosítják arról, hogy a testület a házszabálynak és saját ügyrendjének megfelelően működik. Bodnár később méltatlannak nevezte az ülésén történteket.

Hasonlóan nyilatkozott az ÁAK vezérigazgatója, a felügyelő bizottság elnöke és az igazgatóság további - a bizottság előtt megjelent - három tagja.

A bizottsági ülés hangneme a későbbiekben sem mérséklődött, Demeternek például egyszer arra kellett felszóllítania Tóth Károly szocialista képviselőt, ne személyeskedjen, a koalíciós politikus legyávázta Font Sándor MDF-es képviselőt. Tóth azt kifogásolta, hogy az ellenzéki politikus az ülésen többször felhozta Medgyessy Péter nevét a botrány kapcsán, ugyanakkor Varga Mihály nevét egyszer sem. Tóth az elnök felszóllítására visszavonta gyávát és "differenciált bátorsága" miatt megdicsérte az MDF-es képviselőt.

Végül a bizottság tagjai arra jutottak, hogy a következő ülésre megpróbálnak a munkarendre vonatkozóan "kompromisszumos megoldást" találni.