Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hiller a Dörmögő Dömötörről beszélt meghallgatásán

2004.10.05. 14:11
A miniszteri meghallgatásom nagyon jó hangulatban telt, főleg olyan fontos problémákra volt kíváncsi az ellenzék, hogy milyen volt a viszonyom a Dörmögő Dömötör, illetve a Pajtás újságokhoz - mondta Hiller István kulturális miniszter kedden egy televíziós műsorban. A meghallgatás jegyzőkönyve szerint azonban a miniszter magától hozta szóba, hogy a Dörmögő Dömötört jobbnak tartotta a Pajtás című újságnál.
A kormányprogram kulturális fejezete "sokkal inkább duma és átverés, semmint a nemzeti kultúra fejlődésének programja" - idézte a Nap-Kelte műsor riportere a miniszteri meghallgatáson felszólaló Halász Jánost. A Fidesz bizottsági alelnöke szerint "Bazi nagy bejelentések történtek, de valójában lassan haladnak a dolgok".

Erre az idézetre reagált úgy a miniszter, hogy "kiváló hangulatban telt a meghallgatás, az ellenzéki tagokat főleg a Dörmögő Dömötör, illetve a Pajtás újságokhoz fűződő viszonyom érdekelte, erről kérdezgettek".

"Válaszoltam nekik, elmondtam, hogy a Dörmögő Dömötört szerettem, de a Pajtást mindig is kritikusan lapozgattam."

Bár szóba került Hiller István miniszteri meghallgatásán a Dörmögő Dömötör című lap és a Pajtás újság is, de nem azért, mert a meghallgatáson erre vonatkozó kérdés érkezett volna - hívták fel az Index figyelmét azok a fideszes szakértők, akik jelen voltak a bizottsági ülésen. A meghallgatási jegyzőkönyvből kiderült: Sági József fideszes képviselő Hiller múltját firtatva arról érdeklődött, tagja volt-e a politikus a Demisznek, mit tud az ifjúsági szervezet gyűjtéséről, amellyel egy '48-as emlékműre szedtek össze négymillió forintot.

Hiller reakciójában közölte, nem tudja, mi lett a négymillióval, mert nem volt tagja a Demisznek, majd megelőzendő az erre irányuló kérdéseket töredelmesen bevallotta, kisdobos és úttörő is volt. "A Dörmögő Dömötör című újságot minőségibbnek és jobbnak ítéltem, a Pajtás című újsággal kapcsolatban elég korán kritikai megjegyzésekkel léptem fel, és ezt az osztályközösség előtt is kifejtettem".

A Gyurcsány Ferenc kormányfő által megnevezett miniszterjelöltek mindegyike támogatást kapott a háromnapos parlamenti bizottsági meghallgatásokon. Az Országgyűlés kulturális bizottsága alkalmasnak találta Hiller Istvánt a kulturális miniszteri poszt betöltésére csütörtökön.