Piroska
-2 °C
5 °C

Kifizetik a BS-tűz károsultjait

2004.04.09. 11:52
Az állam fizet a Budapesti Sportcsarnok (BS) leégésekor károsult vásározóknak az ítélőtábla jogerős határozata szerint, arról azonban ebben az eljárásban sem született döntés, hogy ki felelős a tűzesetért.
"A kártérítés jogalapját illetően a Fővárosi Ítélőtábla a felperes BS Tűzkárosultjaiért Egyesületnek adott igazat április 2-án. A kamatokkal együtt mintegy félmilliárdos kereset összegszerűségét illetően új eljárásban dönt majd a bíróság" - mondta Horváth Péter, a felperesek ügyvédje. A felperesként fellépő egyesület 99 károsultat tömörít.

Nem a gyertyaárus volt

Ennek az eljárásnak nem az volt a feladata, hogy kiderítse személy szerint kik tehetők felelőssé az adófizetők tízmilliárdjait felemésztő tűzesetért - mondta el az ügyvéd. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a kártérítés jogalapját azért ítélték meg a bíróságok, mert a per adatai alapján megállapítható volt a BS üzemeltetőjének súlyos mulasztása, szabályszegése a tűzvédelem terén. Mi több, kiderült az is, hogy vásár tartására érvényes használatba vételi engedélye sem volt az intézménynek.

A BS 1999. december 15-i leégése miatt egy gyertyaárust gyanúsított közveszély-okozással a rendőrség. Eszerint egy égve felejtett gyertya okozta a stadion pusztulását. Az ügyészség azonban 2000 szeptemberében megszüntette a nyomozást, mert nem voltak bizonyítékok, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Több mint száz károsult

Az egykori BS
A sportminisztérium politikai államtitkára 2000 novemberében bejelentette, hogy kormánydöntés alapján 191 millió forintot fizetnek ki károsult kereskedőknek. A tárca nem kártérítést nyújt, hanem az állam nevében méltányosságból kifizeti a sportcsarnokban bennégett és dokumentumokkal igazolt árukár egyharmadát. Ennek feltétele, hogy a kereskedőknek le kell mondaniuk a Népstadion és Intézményeivel szembeni, a sportminisztérium szerint alaptalan kártérítési pereskedésről - hangoztatta akkoriban az államtitkár, aki elmondta azt is, hogy a 313 károsult közül 184-en fogadták el az állam ajánlatát.

Az alperest képviselő Andrási László ügyvéd elmondta: az új eljárásban már a felperessel közösen kérték fel a szakértőt. Amennyiben pedig a bizonyításon túl egyéb - a fizetés mértékével és módjával kapcsolatos kérdésekben is - konstruktívan tudnak együttműködni a felek, nem kizárt, hogy sikerül egyezségre jutni. Hozzátette, hogy ezen az eljáráson túl még van további öt kártérítési per, ám ott kisebbek a követelések, és hamarabb lezárulhat az eljárás.

A BS-tűz felelőseire vonatkozó kérdés kapcsán az alperes ügyvédje annyit mondott: ennek tisztázásához további vizsgálatokra van szükség, amelynek keretében annak a cégnek a tevékenységét is értékelhetik, amelynek az intézmény tűzvédelméről kellett gondoskodnia.

A kártérítési perről a 99 károsultat tömörítő egyesület jogi képviselője elmondta: a keresetben összesen 326 millió forint és járulékainak megfizetésére kérték kötelezni a fenntartó Népstadion és Intézményei jogutódját, a Sportfólió Kht-t. A vásározók kára 200-300 ezer forinttól a 6-7 millióig terjed.