Judit
2 °C
7 °C

Enyhítené a drogtörvényt, büntetné a gyűlöletbeszédet a kormány

2002.08.02. 07:54
Enyhítené a kábítószer-fogyasztók felelősségre vonását az igazságügyi minisztérium - tudta meg a Magyar Hírlap. A Büntető Törvénykönyv tervezett módosításai között szerepel emellett a gyűlöletbeszéd szankcionálása is.
Továbbra is fenntartaná a kábítószer-kereskedőkre vonatkozó szigorú büntetési tételeket, azonban enyhítené a fogyasztókkal szembeni büntető intézkedéseket az igazságügyi tárca. A Magyar Hírlap információi szerint a fogyasztókat a jövőben szociális gondozással, felvilágosítással segítenék, szemben az eddigi büntető gyakorlattal. Mostanáig csak a már függő fogyasztó mentesülhetett a büntetés alól, őt gyógykezelésre utalhatták.

Szabadon mérlegelhetnek

Szintén enyhítene az Orbán-kormány idején bevezetett szigoron a büntetési tételek kiszabásakor a kormányzat. Az előző kormányzat idején bevett Btk. módosítás szerint a bíróságnak a büntetés kiszabásakor a büntetési tétel középértékéből kellett kiindulnia. A büntetőjogászok által a kezdetektől sokat kritizált gyakorlat miatt szűkült a bírók mérlegelési lehetősége - írja a lap. Az eltörölni tervezett rendelkezés hatására erőteljesen nőtt a bebörtönzöttek száma.

Büntethető a gyűlöletbeszéd

A büntetőtörvénykönyv módosításai között szerepel a gyűlöletbeszéd büntethetőségének szabályozása. A rendelkezés kidolgozását egy évvel ezelőtt Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, kidolgozásában részt vett Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman is - emlékeztet a napilap. A módosítási javaslat pontosítaná a terrorcselekmény fogalmát is, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően definiálva azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?