Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Pokorni: Visszatért a Kádár-kori filozófia

2002.06.08. 21:49
A Kádár-kori társadalomfilozófia visszatérését látja az új kormány első intézkedéseiben Pokorni Zoltán. A Fidesz elnöke nem érti miért ér többet egy diplomás munkája. Véleménye szerint Medgyessyék célja, hogy mindenkinek adjanak valamit, hogy az emberek "befogják a szájukat".
A Kádár-kori gyámkodó társadalomfilozófia visszatérésének nevezte a Medgyessy-kabinet intézkedéseit Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke pártja Vissza a jövőbe című konferenciasorozatának záró előadásán. Pokorni szerint a kormány "mindenkinek osztogat egy kicsit, de nem tűri el, hogy az emberi közösségek ereje érvényesüljön".

Nevetségessé teszi magát a kormány

A kormányprogram Medgyessy Péter vállalásainak csak a negyven százalékát tartalmazza - jelentette ki Pokorni, aki szerint az új kormány "abban leli kicsinyes örömét, hogy befeketíti ellenfeleit". Azzal, hogy a kormány az előző kabinet túlköltekezéseiről beszél, miközben 320 milliárd forintnyi többlettel számol, önmagát teszi nevetségessé - mondta Pokorni.

Pokorni Zoltán a kormányprogram három fontos pontjának nevezte a nyugdíjak emelését, a közalkalmazotti bérek rendezését és a családtámogatási rendszer bővítését. Véleménye szerint nem igaz, hogy az Orbán-kormány elvett volna a nyugdíjasoktól, és szerinte nem egyszeri juttatásra, hanem nyugdíjemelésre van szükség. A közalkalmazotti bérekről szólva elmondta: az előző kormány végrehajtotta a minimálbér-emelést.

'Fogják be a szájukat'

A Medgyessy kormány intézkedéseinek célja, hogy mindenkinek jusson egy kicsi, aztán az emberek fogják be a szájukat - mondta a Fidesz elnöke. A diplomás minimálbérrel Pokorni szerint sérül a gazdasági verseny. Miért ér kétszer annyit egy egyetemet végzett ember munkája, mint másé - kérdezte Pokorni.

Jó az új gazdasági program

Matolcsy György volt gazdasági miniszter szerint az új kormány gazdasági programja jó, de nem mondja meg, mit jelent konkrétan az ígért fordulat. Véleménye szerint az elmúlt négy év a magyar gazdaság legjobb időszaka volt, a gazdasági növekedés kétszerese volt az Európai Unióénak.

Harrach Péter szerint a jelenlegi kormányzatnak nincs mondanivalója a családokra, az egyházra és a nemzetre vonatkozóan. Az új kormány nem érez felelősséget a nemzet sorsa iránt, nem kívánja formálni a társadalmat, és nem akarja erősíteni a társadalmi normákat - mondta Harrach.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!