Boglárka
19 °C
35 °C

Összezavarodtak a Pest megyei rendőrök

2008.07.30. 18:00
Többszörösen furcsa dolgok történtek egy fideszes politikus körül. Először 40 ezer forintra büntették Budai Gyulát be nem jelentett tüntetés miatt, holott ő csak sajtótájékoztatót tartott. Utána a büntetést mentelmi jogára hivatkozva visszavonták, holott nem képviselő, így mentelmi joga sincs.

40 ezer forintra büntette a rendőrség Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatóját, egy július 11-i sajtótájékoztatója miatt. Budai a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő előtt tartott sajtótájékoztatót, amit a rendőrök be nem jelentett demonstrációként értelmeztek. Budait a helyszínen igazoltatták, majd értesítették, hogy megbüntetik 40 ezer forintra.

A Fidesz tiltakozott, a szólásszabadság és a demokrácia szégyenének nevezték, hogy egy sajtótájékoztatóért megbüntették egy politikusukat. A párt tiltakozó sajtótájékoztatóját szintén közterületen, a BRFK székháza előtt tartotta, ám ott nem igazoltatták a politikusokat.

A büntetést kiszabó Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) erre reagálva azt mondta az MTI-nek, hogy Budai büntetését soron kívül visszavonták. Úgy fogalmaznak a rendőrök, hogy "az eljárás során tudomásunkra jutott, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joggal rendelkezik".

Megjegyezték, az országgyűlési képviselőt soron kívül nyilatkoztatják arról, hogy lemond-e mentelmi jogáról, és válaszától függően az eljárást a törvényi előírásoknak megfelelően folytatják.

Budai azonban nem országgyűlési képviselő, így mentelmi joga sincs. (Korábban a közleményt figyelmetlenül átvéve mi is azt írtuk, hogy képviselő, ezért olvasóink elnézését kérjük.)

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője így reagált a rendőrség tévedésére: "A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ma tovább súlyosbította a saját magáról eddig is kialakított meglehetősen abszurd képet. (_)Őszintén reméljük, hogy a rendőrség más esetekben a demokrácia tiszteletben tartásával és ennél azért nagyobb alapossággal jár el."

Az Országos Rendőr-főkapitányság este egy közlemányben reagált a történtekre. E szerint az ORFK vezetője elrendelte az ügy törvényességi felülvizsgálatát. "Megállapítást nyert, hogy az eljárás alá vont személy nem országgyűlési képviselő. Alkotmányjogászokkal történt egyeztetés során megállapította azt is, hogy a közterületen megtartott sajtótájékoztatók nem esnek a gyülekezési törvény hatálya alá, így azokat a rendőrségre bejelenteni nem kell" A tájékoztatás szerint az ORFK felülvizsgálja a Budai Gyula elleni szabálysértési eljárást, és kezdeményezi annak megszüntetését.