Mátyás
-6 °C
1 °C

Csoportos létszámleépítés a postánál

2004.05.10. 20:34
A Magyar Posta Rt. a héten kétszáz dolgozójának mond fel, mert az új budaörsi logisztikai központban nem hajlandók felvenni a munkát. Korábban a Keleti pályaudvar melletti levélfeldolgozó üzemből átvezényelt háromszáz dolgozó nem volt hajlandó felvenni a munkát Budaörsön, mert túl sok időt vesz igénybe az utazás.
A csoportos létszámleépítés lezárultával a Magyar Posta Rt. a héten 200 dolgozónak mond fel; az elbocsátás alapvetően azokat a dolgozókat érinti, akik a budaörsi logisztikai központ üzembe helyezésével nem vállalták az ottani munkát, közölte Szűcs Ildikó, a társaság vezérigazgató-helyettese hétfőn az MTI érdeklődésére. Elmondta: összesen 207 alkalmazott közölte, hogy nem kíván Budaörsön dolgozni. Mintegy 300 dolgozó nem vállalta a logisztikai központban a munkát, közülük mintegy 100 fő nem nyilatkozott, ők azóta betegállományban vannak.

A 207 alkalmazottnak a posta - a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos munkajogi folyamat lezárultáig - munkát biztosított, illetve az elmúlt két hónap alatt többféle, hosszabb távra szóló munkalehetőséget ajánlott fel, például kézbesítői helyeket. A vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a csoportos létszámleépítés munkajogi folyamata a héten lezárul, csütörtöktől kézbesítik a felmondásokat. A posta a 30 nappal korábbi előértesítéseket a munkavállalóknak elküldte - hangsúlyozta Szűcs Ildikó.

A posta a budaörsi logisztikai központot 9,5 milliárd forint saját beruházással hozta létre. A március elsejétől üzembe álló létesítménybe a Keleti pályaudvar melletti levélfeldolgozó üzemből átvezényelt 300 dolgozó nem vette fel a munkát, a jelentős időráfordítással járó utazási többlet miatt.

Mint korábban a vezérigazgató elmondta: a 300 dolgozónak, a Munka törvénykönyve szerint felkínálnak egy új munkaterületet és amennyiben nem vállalják a második lehetőséget, akkor várhatóan megszüntetik munkaviszonyukat. Az átvezényelt munkavállalók egy része annak ellenére sem vállalta a budaörsi munkát, hogy az átlagos 6,5 százalékos alapbérfejlesztésen túl ők egy kiemelt plusz 1,5 százalékos juttatásban részesültek volna.