Mátyás
-6 °C
1 °C

Demszky 20 ezer forintot adna a budapesti babáknak

2006.01.11. 15:38
Januártól az állami 40 ezer forint mellé 20 ezer forintos támogatást adna minden rászoruló újszülöttnek a fővárosi önkormányzat. Demszky azt is el szeretné érni, hogy a kerületek is hozzájáruljanak a babakötvényhez. A pluszkiadásokat a főváros szerint vállalkozók bevonásával lehetne finanszírozni.
A fővárosi babakötvényről Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi kerületek vezetőivel folytatott szerdai megbeszélését követően számolt be.

A megbeszélésen a 22 kerületből négyet a polgármester, 17-et más illetékesek képviselték. A fővárosi babakötvény egyelőre még javaslat formájában van, részletei egyelőre nem világosak.

A liberális vezetésű városrészek a főváros álláspontjához hasonlóan a rászorultság elvű támogatást javasolják.

A szocialista irányítású kerületek hasonlóan az állami babakötvényhez az alanyi jogú támogatás mellett érveltek, s voltak olyanok is, amelyek politikailag elhibázottnak tartották a javaslatot, egy részük pedig egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

Arról is folyik a vita, hogyan oszlanának meg a babakötvénnyel járó költségek: Demszkyék elképzelése szerint a főváros is, és az adott kerület is adna 20 ezer forintos babakötvényt, így bizonyos esetben a Gyurcsány-kormány által meghirdetett babakötvénnyel együtt egy fővárosi kisbaba 80 ezer forinttal gazdagodhatna.

Az sem tisztázott egyelőre, hogy a babakötvényeket, milyen számlán nyitnák meg.

100 milliós pluszkiadás lenne

Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy a babakötvény angolszász ötletének adaptálását már 2001-ben kezdeményezte, az Orbán-kormány azonban elvetette azt.

A főpolgármester közölte, hogy a fővárosi önkormányzatnak várhatóan évi 100 millió forintos kiadást jelent majd ez a program.

A 15 ezer körüli újszülött közül kétharmad kapja majd szociális rászorultság alapján ezt a támogatást. A kerületeknél összesen 5-15 millió forintos évi kiadást jelentene ez a program. Ez kigazdálkodható számukra, akár úgy is, hogy a helyi vállalkozókat bevonják a program finanszírozásába.

Derce Tamás, Újpest független polgármestere választási kampány jellegűnek és szakmailag megalapozatlannak tartja a fővárosi kezdeményezést. Bús Balázs, a III. kerület fideszes alpolgármestere egyetértve ezzel, komolytalannak tartotta a vállalkozók bevonását a programba. Borszéki Gyula, a XIII. kerület szocialista alpolgármester megjegyezte, hogy a kerületek többsége az alanyi jogú támogatás mellett érvelt.