Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elkülönítik a szánkósokat a síelőktől a Normafán

2005.02.02. 20:48
Tervek szerint hétvégétől különválasztják egymástól a Normafán a sízőket és a szánkózókat, hogy megakadályozzák a baleseteket, tudta meg az InfoRádió. Az új rend már a balesetektől terhes múlt hétvégétől élt volna, de az illetékes szervezetek szerint a sajtót nem lehetett volna összetrombitálni egy erről szóló sajtótájékoztatóra.

A szánkózók és a síelők különválasztásának programja azért nem indult el az elmúlt hétvégén, mert a kommunikációs tanácsadók szerint nem jött volna el a sajtó, értesült az InfoRádió szerdán. A káoszban egyébként tucatnyian törték kezüket-lábukat.

Csak vasárnap kora délután, két óra leforgása alatt 12 alkalommal kellett kivonulniuk a mentőknek a Normafára, annyi szánkó- és síbaleset történt a túlzsúfolt hegyoldalon.

A Normafa nem bírja a terhelést

A Normafa nem bírja azt a lökésszerű terhelést, ami egy havazás után rázúdul, mondta az InfoRádiónak Szabó István a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályának vezetője.

"Ez egy picike pálya, ami a sok síszerelmest - akármit csinálnának - sem tudná kiszolgálni. Képtelenség lenne, sem a parkolást, még ideiglenes szervezéssel sem, sem magát a sízést nem tudja megoldani. Ilyen helyzet a világon nincsen, ebben Budapest egyedülálló, sokszoros túlterhelés éri a nagyobb hó miatt ezt a területet" - Szabó István szerint a pályák szétválasztásával lehetne enyhíteni a Normafán hóesés után eluralkodó káoszon.

A sajtót szerintük nem lehetett volna összetrombitálni

Györke Jenő, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta, hogy az érintett hivatalokból, a Pilisi Parkerdő Rt-ből, és civil szervezetekből álló munkacsoport múlt hét közepére dolgozott ki egy programot, amely szerint külön pályára terelték volna a síelőket és a szánkózókat.

Bár leesett a hó, a program nem indult el, a táblák a raktárban maradtak, az ügyeletesek nem vonultak ki.

Györke elmondta, az új programra a sajtó részvételével szerették volna felhívni a figyelmet, de a hó jelzése a kommunikációs tanácsadók szerint későn érkezett meg ahhoz, hogy a sajtó képviselőit összehívják, ezért elhalasztották a tájékoztatót.

A szövetség főtitkára elismerte, hogy ha az összes sérülést nem is, de jó néhány megelőzhető lett volna, ha a program elindult volna a múlt héten.

A mostani hétvégétől mindenképpen elindul a program, még akkor is, ha most már valószínűleg jóval kevesebben lesznek a Normafán, közölte Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Rt budapesti erdészetének tájékoztatási főmunkatársa az InfoRádióval.