Márk
13 °C
28 °C

Jövő héten sztrájkolnának a BKV dolgozói

2005.02.08. 20:20
Történelmük legnagyobb sztrájkját hirdették meg a BKV Rt. dolgozói jövő hét keddre, mert szerintük eredménytelenül zárultak a bértárgyalásoka céggel. Aba Botond szerint a BKV dolgozóit a volánosok 8 százalékos béremelése bátoríthatta fel, hogy változtassanak hatszázalékos béremelésükön.

Jövő héten kedden üzemkezdettől délután egy óráig sztrájkolnak a BKV járművezetői, dolgozói, minden jármű leáll, közölték a fővárosi tömegközlekedési cég érdekképviseletei.

Szerdán ismertetik álláspontjukat

A három hete tartó bértárgyalások megakadása miatt nyomásgyakorlásként hirdettek sztrájkot. Az részvénytársaságnál működő összes érdekképviselet csatlakozott a sztrájkkezdeményezéshez, mondta el Nemes Gábor, a jórészt buszvezetőket tömörítő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az elnök részleteket nem kívánt közölni a hetek óta tartó eredménytelen bértárgyalásokról, követeléseikről. Megjegyezte, hogy szerdán délután sajtótájékoztatón ismertetik álláspontjukat.

A volánosok miatt lehet

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a cégvezetés elment addig a határig, a 6 százalékos béremelési ajánlatig, amit a tulajdonos fővárosi önkormányzat vezetése részükre engedélyezett.

A vezérigazgató szerint a volánosok 8 százalékos béralkuja ösztönzőleg hat a BKV-dolgozókra is. A BKV dolgozói tavaly 8,5 plusz 0,5 százalékos bérfejlesztésben részesültek. A BKV 2003-as éves jelentése szerint a fizikai munkát végző dolgozók bérköltsége 17,2 milliárd forintot tett ki.

1968 óta nem volt sztrájk

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a BKV fennállása, 1968 óta még nem fordult elő kétórányinál hosszabb idejű munkabeszüntetés.

Az 1989-es reggel 6-tól 8-ig tartó sztrájkon kívül még két alkalommal volt üzemkezdettől reggel 6 óráig tartó munkabeszüntetés, részleges leállás.