Ágnes
-1 °C
2 °C

Luxuslakópark lesz a rózsadombi SZOT-szállóból

2005.03.08. 16:08
Százlakásos luxuslakópark lesz a Dunára néző rózsadombi egykori SZOT-szállóból. A Globex-botrány kirobbanása óta félkészen álló épületre még egy emeletet húzna a tulajdonos. A neves építészeket tömörítő Fővárosi Tervtanács tiltakozik az ötlet ellen.

Jogerős építési engedéllyel rendelkezik a volt SZOT-szálló félig kész épületének hasznosítására egy befektetői csoport, értesült az Info Rádió.

Horváth Csaba II. kerületi polgármester a rádiónak elmondta, 15 éve a város szégyenfoltja a SZOT-szálló hatalmas, csonka épülete, ezért a város érdeke az, hogy valami történjen végre, és valami szebb épüljön az épület helyére.

A Fővárosi Tervtanács tetszését azonban nem nyerte el a befektető által ismertetett luxuslakások terve. Az elképzelés az Info Rádiónak nyilatkozó Skardelli György építész szerint egyrészt felvet egy morális kérdést is, hogy Budapestnek egy ilyen kitüntetett helyén elképzelhető-e egy magánlakásokból álló együttesnek a létrejötte. Hiszen, érvelt Skardelli, az eredetileg odaszánt SZOT-szálló is közösségi épület lett volna.

Akár csúnya, akár nem

Az építész szerint a lakóház terve szemben áll "egyfajta józan gondolkodással is", azaz hogy megvalósulás esetén gyakorlatilag "egy óbudai szalagház méretű valami" kúszna fel a budai hegyoldalra. A tervekben az szerepelt, hogy a jelenlegi épületre még plusz emelet is kerülne, ami éppen ellentétes a Tervtanács elképzeléseivel.

Skardelli György az Info Rádiónak elmondta, éppen hogy le kéne még venni szinteket, hiszen a lényeg az lenne, hogy a budai hegyoldal a zöldövezeti, kis épületekkel tarkított milliőjét megőrizze. Az építész kijelentette, eklépzelhetetlennek tartja, hogy egy ilyen jellegű épület megépülhessen, "akár csúnya, akár nem".

Horváth Csaba a kerület polgármestere elmondta, a Tervtanács véleményét figyelembe veheti a befektető, de nem kötelezi őt semmire. A beruházók kilétéről a polgármester nem tudott információt adni, csak annyit, hogy tavasszal már megkezdődik az építkezés.