Benedek
-4 °C
5 °C

Fizetőssé váltak a taxidrosztok

2004.03.10. 16:02
Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a drosztrendeletet, amelynek értelmében áprilistól tizenhétezer forintot kell fizetniük évente a taxisoknak a drosztokért. A döntést fölöslegesnek és hatástalannak tartja az ellenzék, az SZDSZ szerint a drosztokért felelős kht.-nak nincsenek hosszútávú tervei. A taxisok várhatóan megtámadják a döntést.
Áprilistól egy évre 17 ezer forint droszthasználati díjat kell fizetniük a fővárosi taxisoknak a Fővárosi Közgyűlés kereskedelmi bizottsága szerdai határozatának értelmében.

Hiányos üzleti terv?

Tekintse meg képeinket!
A drosztok kezelésével megbízott Taxiállomás Kht. 105 millió forintos éves üzleti tervet nyújtott be, amelyben egyebek közt húszmillió forint szerepel a közterület-felügyelők részére, akik a kht.-val együtt ellenőrzik majd a droszt használatának jogosságát.

A szabad demokrata Hőnigh Antal, a kht. felügyelőbizottságának elnöke közölte, az ületi tervet két alkalommal is tárgyalták, de egyszer sem fogadták el, ugyanis a terv tartalékok nélkül arra épül, hogy minden taxis befizeti majd a díjat.

Az ellenzéki politikusok, köztük a fideszes Tirts Tamás is, megalapozatlannak tartották az előterjesztést, és hiányolták a háttérszámításokat. Az alelnök nem tartja hasznosnak, időszerűnek, illetve fontosnak ezt a díjat, ezért a nulla forintos összeg mellett voksolnak.

A taxisok várhatóan megtámadják a döntést

A taxisok képviseletében Antal Attila, a BKIK közlekedési osztályának elnöke elmondta, a hiányosságok miatt a taxisok várhatóan támadni fogják a bizottság döntését.

Sipeki József, a BKIK taxis szakmai kollégiumának vezetője kifogásolta, hogy az áprilistól hatályos fővárosi rendelkezés szerint csak a kijelölt helyen várakozhatnak majd a taxisok. Sipeki szeirnt túl kevés droszt van ahhoz képest, ahány autóstól díjat kérnek.

A döntést meghozó kereskedelmi bizottság elnöke, a szocialista Rusznák Imre nem vitatta, hogy a felvetések esetenként indokoltak is lehetnek. Azonban ahhoz, hogy a főváros rendeletének megfelelően áprilistól működjön a rendszer, szerinte mindenképpen dönteni kell a díjról. Közölte, ha netán több pénzt szednének be az első évben a drosztdíjakból, akkor a következő évi díjmegállapításnál tekintettel lesznek erre.

Nem tetszett nekik az ötlet

Az Index január közepén megkérdezte a taxisokat, mit gondolnak az akkor még tervezési stádiumban lévő drosztrendeletről. A fuvarozók egyöntetűen elutasították a főváros kezdeményezését, mivel szerintük a befizetett díjért cserébe semmit sem kapnak.

Mint mondták, a drosztokon az utasforgalomnak csupán öt százaléka bonyolódik, a kiváltságos helyeket (színház, hotel, pályaudvar) pedig ezután is a kiváltságosok fogják használni.