József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nem lesz népszavazás parkolásügyben

2005.03.10. 18:07
Egyelőre nem lesz népszavazás parkolási ügyben Budapesten. Az InfoRádió értesülése szerint ugyanis az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadta a fővárosi főjegyző, aki szerint a négy kérdésből egyik sem lehet referendum kérdése.

Határozatban tagadta meg Tiba Zsolt főjegyző a parkolás ügyében tartandó népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, tudta meg az InfoRádió.

Az elutasító határozat szerint az aláírásgyűjtő ív pontatlan, eltér a hivatalos mintától, valamint törvényi és alkotmányossági kifogások merültek fel vele szemben.

Mint arról az InfoRádió beszámolt, az Emberibb Parkolásért Mozgalom népszavazást kezdeményezne fővárosi parkolási kérdésekben. A négy kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet a napokban adták át Tiba Zsolt főjegyzőnek, aki egyben a Fővárosi Választási Iroda vezetője is.

Egyik kérdés sem felelt meg

A főjegyző szerint az első kérdés, hogy a magáncégeket kizárják-e a parkolás üzemeltetéséből, több aggályt felvet. Egyrészt nem lenne alkotmányos a vállalkozások kizárása, másrészt népszavazás sem tartható szervezeti és működési kérdésekben.

Az egy órai parkolás díját a BKV-jegy árához igazító kérdés a határozat szerint közvetve a költségvetéshez tartozik, így tiltott tárgykörbe ütközik. A harmadik kérdés, miszerint csak az V. kerületben, a Várban és a Margitszigeten legyen-e fizető zóna, hasonló okok miatt nem felelt meg.

A negyedik kérdés pedig, amely arra vonatkozik, hogy a helyi lakosok mellett az albérletben lakóknak és a cégautót használóknak is járjon-e ingyenes engedély, a határozat szerint részben rendezve van, hiszen a kerületek saját hatáskörben dönthetnek erről.

A főjegyző emellett megállapította, hogy az ív nem felel meg az erre vonatkozó belügyminisztériumi rendeletben rögzített mintának sem.

Ez közügy

Legin István, az Emberibb Parkolásért Mozgalom elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy még nem kapták meg a határozatot.

Legin hozzátette, ha az valóban elutasító tartalmú, akkor sem vonulnak vissza, valószínűleg fellebbeznek. Véleménye szerint a parkolás nem költségvetési, hanem - mint azt a város vezetői korábban többször hangoztatták -, forgalomszabályzási kérdés, s mint ilyen közügy.