Judit, Xénia
18 °C
35 °C

A Vízművek is hibás a Bécsi út beomlása miatt

2004.03.17. 18:22
Elsősorban a támfalat lebontó ingatlantulajdonos, másodsorban a Vízművek okolható a Bécsi út beomlása miatt, derül ki az elkészült igazságügyi jelentésből. A kár negyvenmillió forint, a kártérítés terhének megosztását újabb szakértői vélemény állapítja meg.
A Bécsi út támfalát erősítő keresztlejáró engedély nélküli elbontója, valamint a Fővárosi Vízművek Rt. hibás csőtörés-helyreállítási munkája idézte elő az útpálya februári beszakadását - közölte szerdán az MTI-vel Vajda Pál, Budapest főpolgármester-helyettese.

Elmondása szerint az igazságügyi szakértői jelentés egyértelműsíti az ok-okozati összefüggéseket. Az elsődleges problémát az okozta, hogy az út menti ingatlan tulajdonosa elbontotta a támfaltöltést.

Nem megfelelő szakszerűség

A Fővárosi Vízművek abban felelős, hogy az első csőtörés helyreállítását nem megfelelő gondossággal, szakszerűséggel végezte el. Ezzel hozzájárult a második csőtöréshez és az út beomlásához.

A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint a vízműveknek a gyors hibajavítás mellett a munka szakszerűségére is tekintettel kell lennie. Ebben az esetben például a szivárgó vizet el kellett volna vezetni, időt kellett volna biztosítani a föld kiszáradására, és a forgalmat sem lett volna szabad azonnal, a javítás után visszaengedni az útra.

Levonni a konzekveniákat

Vajda Pál közölte, hogy felkérte a főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályát és az utat üzemeltető Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-t a kártérítési igény érvényesítésére.

Hozzátette: várhatóan újabb szakértői véleményre lesz szükség annak megállapítására, hogy a mintegy 40 millió forintos kárból kit milyen felelősség terhel.

A szocialista politikus tudatta: felkérte a Fővárosi Vízművek Rt. vezetőit arra, hogy a kártérítés mellett vonják le a szükséges egyéb konzekvenciákat.