Ágnes
2 °C
11 °C

Demszky és Molnár sem ért egyet a kórházátalakításban

2007.03.26. 13:13
A budapesti kórházak átalakításának javaslatát vitatja az egészségügyi miniszternek írt levelében Demszky Gábor főpolgármester. Molnár Lajos nem érti az aggályokat, mert korábban a regionális egészségügyi tanácsban lett volna lehetőség a döntésre, s ezután is a fővárossal egyeztetett javaslatot fogadott el az egészségügyi tárca.

Bár az SZDSZ felsorakozott a kórházátalakítás mögött, a háttérben mégsem akkora az egyetértés, derül ki Demszky Gábor főpolgármester és Molnár Lajos egészségügyi miniszter közötti levélváltásból.

A főpolgármester március 14-én - vagyis a kórházátalakításról szóló, a regionális egészségügyi tanács (RET) által kidolgozott javaslat megszületése után másfél hónappal - kelt levelében számos fenntartást fogalmaz meg a budapesti kórházak átalakításával kapcsolatban.

Aránytalan az átalakítás

A kórházátalakításról azóta minisztériumi határozat született, de a fővárosnak még alá kell írnia az új rendszer finanszírozási szerződéseit, amiről a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie.

Demszky levelében leszögezi, hogy a fővárosi önkormányzat elkötelezett az egészségügy átfogó reformja iránt, de elöljáróban megjegyzi, az "önkormányzati intézmények aktív ágyszámának csökkentése az ellátási szükségletekhez viszonyítva egyes szakterületek tekintetében aránytalanul magas annak ellenére, hogy kórházaink több szakmában magas progresszivitási szintű ellátást végeznek, sok esetben országos ellátási kötelezettséggel."

A főpolgármester ezután részletezi a budapesti kórházak átalakítása miatt felmerült kételyeket.

Sok minden nem világos Demszky előtt sem

Többek között választ vár arra, hol fogják ellátni a Nyírő Gyula és a Károlyi Sándor kórház nőgyógyászati, szülészeti osztályának pácienseit az árpilis 1-ei megszűnés után, hiszen a kiváltó intézmény, a Központi Honvédkórház új tömbje csak július elsejére készül el.

Kérdéses Demszky előtt az is, hogy az óbudai Szent Margit kórház, ahol jelenleg belgyógyászat, sebészet és nőgyógyászat, szülészet is működik, hogyan töltheti be az általános területi kórház státuszt, ha az utóbbi két osztály megszűnik.

Úgy tűnik, finanszírozási kérdések sincsenek tisztázva: "A 2007. április 1-jét követő finanszírozás ismeretében fenntarthatónak ítéli-e meg az átalakult ellátórendszert?"

Nem világos az sem a főpolgármester előtt, hogyan képzeli a megszűnő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szakterületeinek ellátását, illetve hogyan képzeli el a tárca a Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) és a Péterfy Sándor utcai kórház összevonását.

Molnár: pedig teljes volt az egyetértés

Az egészségügyi miniszter válaszában azonban visszadobja a labdát a főváros térfelére.Molnár Lajos úgy fogalmaz, hogy az átalakulások kérdését "Önnel általánosan, részleteiben pedig a Főváros Ön által megjelölt két felelősével, Dr. Havas Szófiával és Dr. Szolnoki Andreával több fordulós egyeztetés keretében beszéltük meg."

"A főváros javaslata azonos volt a RET elnökségén előterjesztett (...) javaslattal, és egyébként részletesen tartalmazta levelében felsorolt kórházak (Szent Margit, Szent István, NYírő Gyula, stb.) kívánatos és általam elfogadott struktúrát" - írja levelében Molnár Lajos, hangsúlyozva, hogy teljes volt az egyetértés a miniszter és a főpolgármester között.

Mi lesz Óbudával?

A Szent Margit kórház átalakításában érintett óbudai polgármester, Bús Balázs szerint megdöbbentő Demszky és Molnár levélváltása, ugyanis ebből kiderül, hogy az SZDSZ-es politikusok, Havas Szófia és Szolnoki Andrea javaslata alapján alakítanák át a fővárosi kórházakat, holott a javaslatot a RET ülésén nem vállalta senki.

Bús szerint átgondolatlan az átalakítás, mivel a Szent Margit kórházat ellehetetleníti két osztályának bezárása, ráadásul az új struktúrában a sebészetet tekintve a III. kerületben 3800 lakos jutna egy ágyra, míg a XIII. kerületben 500, vagyis a kórház képtelen lesz a feladattal megbirkózni.

A politikus az Egészségügyi Minisztérium határozatát - ha az óbudai képviselőtestület ebben szerdán támogatja - bíróságon támadja meg. A főpolgármesteri hivatal csak délutánra ígért állásfoglalást az ügyben.