Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Elfogadták a metrójelentést

2007.03.29. 11:52
A fővárosi koalíciós többség támogatásával a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön elfogadta a 4-es metró építéséről készült helyzetjelentés, és az építkezés folytatása mellett döntött. A Fidesznek aggályai vannak, de nem ellenzi a projektet.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a 4-es metró projektjének helyzetjelentését: a metró első szakasza a költségtúllépések, az engedélyek kiadása körüli késedelmek és a bizonytalan mértékű uniós támogatás ellenére sínen van, és - ha nem jön közbe váratlan esemény - egy éves csúszással 2011-re megépül.

Becker Lászlót az év elején nevezték ki metróbiztosnak, feladata pedig az volt, hogy rendbe tegye a 4-es metró beruházása körüli bizonytalanságokat. Jelentése megállapította, hogy a metró eddig 40 milliárd forintos költségtúllépésnél tart, és legalább egyéves csúszásssal számolni kell.

A metró első szakaszának (Etele tér-Bosnyák tér) finanszírozásáról Demszky Gábor főpolgármester elmondta, számítanak az uniós finanszírozásra. Arról nem esett szó, mi lesz, ha az Európai Bizottság az első szakasz 354 milliárdos költségeiből a vártnál kevesebbet, 100-120 milliárd forintot vállal magára.

Be kell számolni a metróépítkezésről

A szavazást megelőző vitából kiderült, az ellenzék is támogatja a metró építését, de a jelentés alapján aggályai vannak: az állomások építését tulajdonjogi viták, hiányzó építési engedélyek hátráltatják, sőt az Etele tértől áprilisban indítandó, folyamatos haladást igénylő fúrópajzs sebességének csökkentéséről is szó esik.

Tarlós István, a Fidesz frakciója szerint a porjekt előkészítetlensége azt mutatja, Demszky félrevezette a fővárosiakat, ezért a lemondás gondolatával is el kéne foglalkoznia.

A közgyűlés elfogadta azt az ellenzéki javaslatot, miszerint a metróépítkezésről tájékoztatni kell a közgyűlést, bár végül nem az eredeti javaslat szerinti havi, hanem negyedéves jelentést szavaztak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?