Valér
4 °C
8 °C

Idén sem nyílik meg a Piarista köz

2005.03.30. 12:33
Még a gyalogosok sem sétálhatnak végig az V. kerületi Piarista köz árkádjai alatt, mivel az a piarista rend tulajdonában áll, akik építkezésre hivatkozva teljesen lezárták az utcát. A felújítási munkálatok befejezését 2005-re ígérték, de beláthatlan mikor érnek valóban a végére. Bár az épület adományozó levele kötelezi őket a kocsiforgalom átengedésére, a szerzetesrend hajthatatlan, a kerület pedig tehetetlen.

Egyelőre beláthatatlan, mikor lesz újra járható az V. kerületi Piarista köz, ami már két éve el van zárva a gyalogosok és az autóforgalom elől.


Tekintse meg képeinket!
A kis utca 2003 nyara óta építési terület, és bár teljes egészében a szerzetesrend magántulajdona, de az 1913-as, fővárossal köttetett megállapodás szerint a kocsiforgalmat engedélyezniük kellene a Duna felé. (Az épületet a szerzetesrend 1913-ban lapta a fővárostól, mivel az Erzsébet híd építése miatt le kellett bontani a főiskola korábbi épületét. 1953-ban az állam elvette a szerzetesrendtől, és csak 2001-ben került vissza hozzájuk.)

A forgalom nem tűnik el, csak átalakul

A piarista szerzetesrend a rendszerváltás után kapta vissza Piarista közben található épületet, amiben azóta kápolna, főiskola működik (a felújítás után könyvtár és gimnázium is helyet kap az épületben), miután az Eötvös Loránd Tudományegyetem végleg kiköltözött onnan. A szerzetesrend felújítási munkálatok miatt az árkádos utcát lezárta, jelenleg az egyik oldalán egy nagy barna rács, a másik oldalán ormótlan szürke bádogfal zárja el az utat.

A Piarista köz kiesésével a Lánchíd felől az Erzsébet hídra menő forgalom a Kossuth Lajos utca másik oldalára, az Irányi utcára terhelődik. Miközben a szerzetesrend a Piarista köz túlzott zsúfoltságával magyarázza, miért nem akarja megnyitni az utcát, az autóforgalom a környező utcákat teszi még forgalmasabbá.

Nem látják a végét

Bár az építkezés befejezését 2005-re ígérte a szerzetesrend, de ez Futó Béla, a Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Kht. gazdasági asszisztense szerint nem tartható időpont, sőt a pénzhiány miatt azt sem tudják megmondani, mikorra fejeződik be az épület felújítása, addig pedig a Piarista köz járhatatlan marad.

A helyszínen ugyanakkor semmi sem utal arra, hogy bármilyen építkezés folyna, a lezárt utcában délelőtt 8-10, feltehetően az intézményhez tartozó autó parkolt.

Igaz, hosszabb távon akkor sem szeretnék megnyitni a forgalmat az autók előtt, annak ellenére, hogy ők is tisztában vannak azzal, ezzel nehezebbé teszik a környéken autóval vagy gyalogosan közlekedők dolgát, mondta el az Indexnek Futó Béla. A piaristák arra hivatkoznak, hogy az utcát túlzsúfolttá tenné az áthaladó forgalom és a parkoló autók.

A kerület tehetetlen

"Az V. kerületi önkormányzatnak sem hatósági, sem tulajdonosi joggal nem rendelkezik a Piarista köz fölött" - mondta el az Indexnek Steiner Pál polgármester, aki szerint a kerület a szerzetesrend régi vezetésével nem tudott megegyezni, az újat pedig még nem sikerült elérnie.

A polgármester elmondása szerint, a piaristákkal azért sem lehetett egyezségre jutni, mert nem csak az épület felújításának befejezéséhez kötötték a Piraista köz megnyitását, hanem egyéb, az előző rendszerben az államhoz került ingatlanaik visszajuttatásához. Ez pedig, mondta el Steiner, nem a kerület hatásköre.

Bár az önkormányzat korábban felajánlotta, hogy tizenöt millió forinttal segíti a szerzetesrendet az utca felújításában, Futó Béla elmondta, a felajánlott összeg csak töredéke annak, amit elő kell teremteni az épület felújításra, így ez nem gyorsítaná fel a munkát.

Steiner Pál az Indexnek elmondta, ha a piaristák átérzik erkölcsi és a közösség iránti kötelezettségüket, akkor azzal tudnának segíteni a körülöttük élőkön, ha a kerülettel közösen megnyitnák a Piarista közt.