Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Középkori falu a Kálvin tér alatt

2007.04.06. 18:05
Egy Erzsébetfalva nevû település romjai lehetnek a Kálvin tér alatt, amelyre a metróvonal építése is hatással lehet, mert jó esélyt ad a feltárásra, véli a Budapesti Történeti Múzeum igazgatóhelyettese, Zsidi Paula, akit az Infó rádió keresett meg.

A több oklevélben mezõvárosként emlegetett középkori település több részét feltárták már a Károlyi palota udvarában, a régészek több, félig a földbe mélyített házon dolgoztak már.

"Nem tudjuk, hogy mekkora volt ennek a falunak a teljes terjedelme, éppen ezért izgalmasak ezek a feltárások, hogy sikerül-e a település szélét, kiterjedését elcsípni" - mondta a Zsidi Paula.

A metróépítés alatt a Móricz Zsigmond körtéren római kori vasmegmunkálásra utaló nyomokra, az Etele téren az õskor különbözõ szakaszaiból bukkantak leletekre. A Gellért téren az õskortól a középkorig terjedõen találtak maradványokat.

A DBR metróprojektiroda szóvivõje, Horváth Éva az Indexnek elmondta, a 4-es metró építésének ütemterve számolt az esetleges régészeti munkák elvégzésével.