Judit
3 °C
7 °C

Hétfőn lebénul Budapest

2008.04.06. 18:46
Ha teheti, csendesen káromkodjon, hétfőn nehéz lesz munkába, iskolába, látogatóba menni a fővárosban és környékén. Nem fognak járni a metrók, buszok, villamosok, de még a vonatok jó része sem. Ha van biciklije, pattanjon rá, és tekerjen, ha a közelben lesz dolga, sétáljon egyet! A diákoknak nem kell igazolást vinniük a hétfői hiányzásról, de általános iskolai szünet nem lesz. A kórházak az ügyelet meghosszabbításával próbálják átvészelni a hétfőt.

Visszautasították a BKV-vezetés legutolsó ajánlatát a szakszervezetek a vasárnapi tárgyaláson, így már biztos, hogy lesz BKV-sztrájk hétfőn.

A BKV-vezetés nem fogadta el a szakszervezetek által felajánlott elégséges szolgáltatásra tett javaslatát, miszerint nappal az éjszakai járatok közlekednének, vagyis várhatóan egyetlen BKV-járat sem fog elindulni hétfőn hajnalban.

A BKV alvállalkozóinak járatai járni fognak

Buszok: 13-113-113A, 14, 30, 41, 41GY, 50, 58, 87-87A-187, 88, 114, 120, 147, 150, 170GY, 250.
Trolipótlók: 83
Villamospótlók: 2, 47-49

A sztrájk egészen 13 óráig tart majd, a dolgozók ezután veszik fel a munkát, várhatóan csak a délutáni, esti órákban állhat helyre a budapesti tömegközlekedés teljesen.

Mint Nemes Gábor, a Cinasz szakszervezet vezetője az Indexnek elmondta, a BKV nem készített újabb javaslatot a szombati két verzió óta, a vasárnapi tárgyalásra a második ajánlatot terjesztették a szakszervezetisek elé.

Eszerint a BKV-vezetés lemond a 300 fős létszámleépítésről, és ígéretet tesz a csődközeli helyzetben lévő BKV finanszírozási gondjainak megoldására, cserébe viszont augusztus 31-ig sztrájkmoratóriumra kötelezné a dolgozókat. Ha a finanszírozási gondok megoldódnak, akkor a szakszervezeteknek 2010 december 31-ig tartaniuk kellene tartani magukat a moratóriumhoz. Ezt a szakszervezetek nem fogadták el.

A vasutasok is sztrájkolnak

Mint sejteni lehetett, a MÁV egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a VDSZSZ is sztrájkot hirdetett hétfőre. Ez azt jelenti - az eddigi tapasztalatok alapján -, hogy a fővárosi fejpályaudvarok közlekedése is lebénul hétfőn, kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés. A VDSZSZ követeléseiről bővebben. Úgy tudjuk, a MÁV Start megpróbálja, hogy az elővárosi vonalakon legalább egy-két szerelvény elinduljon.

A Nyugat-Magyarországon közlekedő GYSEV vonatai járni fognak, így Szombathelyt, Sopront és Győrt nem fogja súlyosan érinteni a vasutas sztrájk.

A fővárosba így csak a volántársaságok fognak közlekedni. Várhatóan óriási zsúfoltság lesz a fővárosi közutakon, mivel nagyobb távolságokat csak autóval, taxival lehet majd megtenni. Ha van biciklije, pattanjon rá, és tekerjen, ha a közelben lesz dolga, sétáljon egyet!

A nehéz közlekedés miatt több iskolában szünet lesz, mivel a távolban lakó tanárok és diákok sem tudnak biztosan bejutni az iskolákba. A fővárosi tulajdonú iskolákban (szakközépiskolákban és gimnáziumokban) sem lesz általános tanítási szünet, az intézmények maguk dönthetnek arról, szünetet rendelnek-e el hétfőn. Igazolást a diákoknak nem kell vinni. (Bővebben)

A fővárosi kórházak az éjszakai ügyelet meghosszabbításával próbálják átvészelni a közlekedési káoszt, legfeljebb olyan műtétek maradhatnak el, amiket kockázat nélkül lehet másnap is elvégezni, közölte az Indexszel Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?