Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Jövő pénteken egész napos BKV-sztrájk

2008.04.09. 13:33
A BKV-s szakszervezetek szerdán döntöttek: a jövő hét utolsó napján, pénteken egész napos sztrájkot hirdettek. Az elégséges szolgáltatás mértéke még vita tárgya. A vasutasok bejelentették, hogy jövő pénteken ők biztosan nem sztrájkolnak.

Egész napos sztrájkot terveznek a BKV-szakszervezetek jövő hét péntekre, jelentették be a BKV székházában egy sajtótájékoztatón a sztrájkbizottság vezetői.

A jövő pénteken 0-tól 24 óráig tartó sztrájkot azért tartják, mert a BKV menedzsmentjével folytatott tárgyalásokon semmilyen előrelépés nem történt. A sztrájk időpontjáról a sztrájkbizottság más szakszervezetekkel nem egyeztetett, de kifejezték, nem örülnének, ha a vasutasok ezen a napon folytatnák teljesen más okból tartott sztrájksorozatukat.

Biztosan nem tervez sztrájkot jövő péntekre a VDSZSZ – közölte Gaskó István a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. A szakszervezeti vezető visszautasította azt a vádat, hogy politikai okoból időzítették volna legutóbbi munkabeszüntetésüket a BKV sztrákkal megegyező időpontra.

Bartha Pál, a szakszervezeti sztrájkbizottság három szóvivőjének egyike elmondta, hogy az esetleges sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról e hét pénteken kezdődnek tárgyalások a BKV vezetésével. Az Index kérdésére azonban kifejtették, hogy megállapodás híján egyoldalúan egyetlen járművet sem küldenek ki a forgalomba, mivel a forgalomszervezés nem szakszervezeti, hanem munkáltatói kompetencia.

A közlekedési társaság vezetősége értetlenül áll a szakszervezetek újabb sztrájkbejelentése előtt, közölte Kiricsi Karola, a BKV Zrt. sajtószóvivője. A BKV Zrt. az esetleges sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás minimumának az 50 százalékos üzemet tekinti - mondta. A tárgyalások pénteken reggel 8-kor folytatódnak - tette hozzá. A BKV igyekszik megoldásokat keresni - hangsúlyozta a sajtószóvivő.

A BKV a legutóbbi, félnapos figyelmezető sztrájkkor pont azért nem fogadta el a szakszervezetek 100 autóbuszra vonatkozó ajánlatát, mert azok meghirdetett menetrend szerinti közlekedtetése esetén a BKV utasainak jelentős része útrakelt volna, ami botrányos, balesetveszélyes esetekhez vezethetett volna. Az előző sztrájk további tanulsága, hogy a minimális szolgáltatás részeként esetleg közlekedő buszok amúgy is a dugókban araszoltak volna, így az esetleges minimális szolgáltatás hatása még a megállapodottnál is kisebb lenne a valóságban.

A szakszervezetek vezetői elmondták, hogy szerintük nem biztosított a közlekedési vállalat jövője, tartanak attól, hogy elkezdődik a vállalat felaprózása, a munkafolyamatok kiszervezése, a telephelyek bezárása és az ezzel összefüggő leépítés. Arra sem látnak garanciát, hogy az év második felében lesz a bérekre fedezet a társaságnál. Tiltakoznak a járatritkítási tervezet ellen is, elsősorban azért, mert őket - az ígéretek ellenére - nem vonta be a munkáltató annak kidolgozásába. A szakszervezetek szerint a vállalat gazdasági állapota a "huszonnegyedik" órában van, ezért nem lehet tovább halogatni a finanszírozás megoldását.

A BKV-szakszervezetek hétfőn üzemkezdettől délután 13.00 óráig tartottak munkabeszüntetést. A BKV-sztrájk alatt a normális szolgáltatás mértékének csak hét százaléka üzemelt, amit szinte teljes mértékben az alvállalkozók dugóban araszoló, emiatt rendre kimaradó buszai adtak.

Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tudja tovább növelni a BKV-nak nyújtott támogatását, a vállalat pedig az utasok biztonságának veszélyeztetése nélkül nem tud többet megtakarítani. Ezért a fővárosban keletkező személyi jövedelemadóból a jelenlegi 1,2 százaléknál jóval nagyobb részesedést, a BKV évek óta változatlan állami támogatásának növelését, valamint 18,5 milliárd forint idei, plusz állami forrást sürgetett a főpolgármester.

Veres János pénzügyminiszter hétfőn a Parlamentben közölte, a kormány teljesíti a fővárossal kötött megállapodást, de többletforrást nem nyújt a BKV finanszírozására. A miniszter ugyanakkor közölte, hajlandó egyeztetni. A fővárosi vezetők múlt hét pénteki levelére a minisztérium válasza csütörtökön érkezhet meg.  • Vennék
  • Hírek