Ilona
17 °C
32 °C

Csak 4,5 milliárddal kap többet a BKV

2008.04.10. 16:42
Nem számíthat Budapest a központi költségvetéstõl újabb, 18,5 milliárd forintos plusztámogatásra, hogy ebbõl megoldják a BKV csõdjét. A fõpolgármester-helyettesek azonban úgy tudják, ha nem is 18,5, 4,5 milliárd forinttal többet kaphat a BKV - ezzel az állam a kedvezményes jegyek után járó árkiegészítést növeli.

Nem ígért a jelenleginél több, illetve további konkrét támogatást az állam a BKV mûködéséhez, egyebek közt errõl is szól az a Kiss Péter kancelláriaminiszter által aláírt levél, amely a fõpolgármester és két helyettese múlt heti megkeresésére válaszol, tudta meg az MTI közigazgatási forrásokból csütörtökön.

Ezzel némileg ellentétes tartalmú közleményt adtak ki csütörtökön Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettesek: az állam tanulók és a nyugdíjasok után járó árkiegészítést 4,5 milliárd forinttal megemelik, az évi 32,5 milliárd forintos normatív támogatást azonban nem.

Demszky Gábor, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) fõpolgármester-helyettesek múlt pénteki levelükben a pénzügyi, a gazdasági és a kancelláriaminiszternél szorgalmaztak ez évre 18,5 milliárd forintos plusz állami támogatást, ami 2010-ig évente az inflációval emelkedne.

A városvezetõk egyebek közt kifogásolták, hogy az állami támogatások reálértéken évek óta csökkennek, s szorgalmazták a tanuló-nyugdíjas bérletek állami árkiegészítésének inflációkövetõ emelését, a gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetõségét és az olcsóbb villamosáram-vásárlási lehetõséget. (A fõváros kérésének jogosságáról, a finanszírozás hátterérõl bõvebben)

A pénzügyminiszter még hétfõn a parlamentben zárta ki a BKV további pénzügyi támogatásának lehetõségét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig az Indexnek adott interjújában egyértelmûsítette ezt.

Újabb nem a járatritkításra

Csütörtöki ülésén a BKV felügyelõbizottsága elutasította a 2 milliárd forintos megtakarítást célzó, de megkérdõjelezhetõ eredményeket hozó járatritkítási terveket.

A kancelláriaminiszternek a város vezetõihez írt levelébõl kiderül, hogy a BKV állami normatív támogatását nem kívánják emelni. Szerintük ugyanis a normatív támogatás mértéke megfelel az állam és a fõváros között ez ügyben kötött 2003-as szerzõdésnek.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: készen állnak tárgyalni, hogy áttekintsék a BKV helyzetének javítása érdekében tehetõ erõfeszítéseket. Jelezte, hogy készek bemutatni a kormány lehetõségeit is.

Mint ismert, a 2007-ben felálló BKV-menedzsment határozott ígérete volt, hogy gatyába rázzák a BKV-t. Eltelt egy év, a közlekedési cég környéke korrupciós botrányoktól hangos, az éves veszteségszint pedig nem csökkent. Nyilván ez sem segített a fõvárosi plusztámogatási igény befgadásán.

Nyáry Krisztián, a fõpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni ez ügyben. Csupán annyit jegyzett meg, hogy ismeretei szerint úton van a kancelláriaminiszter levele a Városházára.