Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Csak 4,5 milliárddal kap többet a BKV

2008.04.10. 16:42
Nem számíthat Budapest a központi költségvetéstõl újabb, 18,5 milliárd forintos plusztámogatásra, hogy ebbõl megoldják a BKV csõdjét. A fõpolgármester-helyettesek azonban úgy tudják, ha nem is 18,5, 4,5 milliárd forinttal többet kaphat a BKV - ezzel az állam a kedvezményes jegyek után járó árkiegészítést növeli.

Nem ígért a jelenleginél több, illetve további konkrét támogatást az állam a BKV mûködéséhez, egyebek közt errõl is szól az a Kiss Péter kancelláriaminiszter által aláírt levél, amely a fõpolgármester és két helyettese múlt heti megkeresésére válaszol, tudta meg az MTI közigazgatási forrásokból csütörtökön.

Ezzel némileg ellentétes tartalmú közleményt adtak ki csütörtökön Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettesek: az állam tanulók és a nyugdíjasok után járó árkiegészítést 4,5 milliárd forinttal megemelik, az évi 32,5 milliárd forintos normatív támogatást azonban nem.

Demszky Gábor, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) fõpolgármester-helyettesek múlt pénteki levelükben a pénzügyi, a gazdasági és a kancelláriaminiszternél szorgalmaztak ez évre 18,5 milliárd forintos plusz állami támogatást, ami 2010-ig évente az inflációval emelkedne.

A városvezetõk egyebek közt kifogásolták, hogy az állami támogatások reálértéken évek óta csökkennek, s szorgalmazták a tanuló-nyugdíjas bérletek állami árkiegészítésének inflációkövetõ emelését, a gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetõségét és az olcsóbb villamosáram-vásárlási lehetõséget. (A fõváros kérésének jogosságáról, a finanszírozás hátterérõl bõvebben)

A pénzügyminiszter még hétfõn a parlamentben zárta ki a BKV további pénzügyi támogatásának lehetõségét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig az Indexnek adott interjújában egyértelmûsítette ezt.

Újabb nem a járatritkításra

Csütörtöki ülésén a BKV felügyelõbizottsága elutasította a 2 milliárd forintos megtakarítást célzó, de megkérdõjelezhetõ eredményeket hozó járatritkítási terveket.

A kancelláriaminiszternek a város vezetõihez írt levelébõl kiderül, hogy a BKV állami normatív támogatását nem kívánják emelni. Szerintük ugyanis a normatív támogatás mértéke megfelel az állam és a fõváros között ez ügyben kötött 2003-as szerzõdésnek.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: készen állnak tárgyalni, hogy áttekintsék a BKV helyzetének javítása érdekében tehetõ erõfeszítéseket. Jelezte, hogy készek bemutatni a kormány lehetõségeit is.

Mint ismert, a 2007-ben felálló BKV-menedzsment határozott ígérete volt, hogy gatyába rázzák a BKV-t. Eltelt egy év, a közlekedési cég környéke korrupciós botrányoktól hangos, az éves veszteségszint pedig nem csökkent. Nyilván ez sem segített a fõvárosi plusztámogatási igény befgadásán.

Nyáry Krisztián, a fõpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni ez ügyben. Csupán annyit jegyzett meg, hogy ismeretei szerint úton van a kancelláriaminiszter levele a Városházára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?