Judit
3 °C
7 °C

A főváros vezetése félreértette Kiss Péter levelét

2008.04.11. 14:53
A főpolgármester-helyettesek büszkén tudatták a nyilvánossággal csütörtökön, hogy 4,5 milliárd forinttal többet kap a BKV, de az csak az áfa volt. Igaz, a kormány sosem állított mást: nem adnak több pénzt, és érdeklődéssel várják, milyen erőfeszítéseket tesznek a BKV gatyába rázására.

Alaposan benézte Kiss Péter kancelláriaminiszter levelét Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ). A főpolgármester-helyettesek csütörtökön közleményt adtak ki, miszerint részben sikeresen kampányoltak az állami plusztámogatásért, a kormány kész 4,5 milliárddal több pénzt adni a BKV finanszírozási gondjainak megoldására.

Eközben az MTI kormányzati forrásokból értesülve arról adott ki hírt, hogy a BKV-ra nem tervez a központi büdzsé több pénzt költeni.

Az ellentmondást pénteken reggel Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszlevelének nyilvánosságra hozásával próbálta feloldani. A levél válasz volt a fővárosi vezetők múlt heti, 18,5 milliárdos plusztámogatást igénylő levelére.

Kiss Péter a levélben azt írta: a 32,2 milliárd forintos normatív támogatáson túl "árkiegészítés címen 2008-ban mintegy 21 milliárd forinthoz juthat a BKV." Ezt a 21 milliárdot a fővárosi vezetők úgy értelmezték, hogy 4,5 milliárddal többet kapnak, hiszen levelükben az árkiegészítés mértékét 16,5 milliárd forinttal szerepeltették.

Csakhogy a Kiss Péter levelében szereplő összeg az áfával együtt értendő, hiszen az árkiegészítés áfaköteles, vagyis a 21 milliárd forint a bruttó összege a nettó 16,8 milliárd forintnak (a 16,5 és a 16,8 milliárdos összegek közötti eltérés a nyugdíjasok számának emelkedésével magyarázható), és így is jelenik meg a BKV költségvetésében. A normatív támogatás után ezzel szemben nem kell adózni.

Hagyó nem ért hozzá

Némileg érthetetlen, hogy a BKV szakmai, üzemeltetési ügyeiben illetékes Hagyó Miklós és a gazdasági, pénzügyi kérdésekért felelő Ikvai-Szabó Imre, miért nem tudták ezt, ha már ezzel a feladattal vannak megbízva, és nem mellékesen rendbe akarják tenni a BKV több sebből vérző gazdálkodását.

Megkerestük Hagyó Miklós szóvivőjét, Horváth Évát, aki Ikvai-Szabó titkárságára irányított minket, mondván, a BKV gazdasági és pénzügyi ügyeiben ő a felelős városvezető.

De Ikvai sem

Ikvai-Szabó Imre meglehetősen furcsa választ adott az Indexnek, nem elismerve, hogy elnézték a számokat, amiket egyébként is "csak a szakemberek értenek". Utalt arra is, hogy a téves információn alapuló sajtóközleményük alapján a sajtóban ígéretként jelent meg több helyen (pl. Népszava) a 4,5 milliárd forintos többletforrás, és ez legalább valamiféle lobbinyomást helyez a kormányra.

Végezetül azzal magyarázta a bakit, hogy a kormány valójában a 4,5 milliárdos pluszpénzzel azt az óhaját fejezte ki a főváros vezetésével szemben, hogy az - egyébként még mindig járatritkításon gondolkozó - BKV utasforgalmát olyan mértékben növeli 2008-ban, hogy az utasszám után járó árkiegészítés ekkora összeggel emelkedni fog.

30 százalékos utasszámnövekedésre gondolt volna Kiss Péter?

Ez egyébként 26,8 százalékos utasszámnövekedést jelentene a BKV-nál, ami - figyelembe véve, hogy az utasszám az utóbbi években lassan, de biztosan csökkent, illetve az utóbbi évben 1%-kal emelkedett, a valóságtól finoman szólva is elrugaszkodott elképzelés. (Ráadásul az árkiegészítés csak a nyugdíjas és tanuló utasokra vonatkozik.)

Pedig jó lenne, ha végre tiszta vizet öntene a főváros vezetése a BKV poharába, ezt várja el tőlük a kormány is, amikor a kancelláriaminiszter levelét így zárja: "érdeklődéssel várjuk tájékoztatásukat a BKV helyzetének javítása érdekében tett erőfeszítéseikről, illetve azok eredményéről és készek vagyunk részletesen bemutatni a Kormány lehetőségeit, mozgásterét."

Mint ismert, a főváros vezetése a tűzzel játszott, amikor a hétfői általános BKV-sztrájkot megelőző hét végén a 18,5 milliárd forintos plusztámogatásról szóló levelét megírta a pénzügyminiszternek, és - mintegy nyomatékosítva szándékát - Demszky Gábor váratlanul zöld utat adott a sztrájkolóknak a járatritkítási tervek befogadásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?